Regija
ZA IZGRADNJU ŽUPANJSKE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE 16,7 MILIJUNA KUNA

U Starčevićevoj rekonstrukcija prometnice, gradnja nogostupa...
Objavljeno 7. veljače, 2018.

ŽUPANJA - Grad Županja nastavlja gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture s ciljem podizanja kvalitete življenja u svim dijelovima grada. U realizaciju predviđenih programa u 2018. godini uložit će čak 16,7 milijuna kuna, od čega će približno 10,4 milijuna kuna biti financirano iz gradskog proračuna, a ostatak su izvanproračunska sredstva. Za rekonstrukciju i izgradnju cesta i javne rasvjete bit će utrošeno 2,53 milijuna kuna, a više od polovine odnosi se na Ulicu Ante Starčevića. Riječ je o prometno vrlo frekventnoj ulici čiji stanovnici već godinama upozoravaju na potrebu rekonstrukcije ceste koja je u jako lošem stanju i gradnju nogostupa, kako bi se povećala sigurnost pješaka kao najugroženije skupine u prometu. Posebice učenika koji na putu do škole moraju ići i cestom.

- U Starčevićevoj ulici predviđeno je kompletno uređenje javne površine, gradnja nogostupa s obje strane ulice, zatvaranje kanala i rješavanje problema oborinske odvodnje te rekonstrukcija prometnice - pojašnjava Josip Nikolozo, v. d. pročelnika za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje. S obzirom na to da je riječ o županijskoj cesti, očekuje se sufinanciranje Županijske uprave za ceste jer građevinska dozvola istječe početkom 2019. godine i projekt se u ovoj godini treba završiti. Rekonstrukcija ceste i izgradnja javne rasvjete predviđeni su i u odvojku Ulice dr. Franje Račkog.

- Riječ je o dijelu ulice iza Šumarije, gdje Esseker grupa iz Osijeka gradi stambeno-poslovni centar, a Grad je u obvezi urediti javnu površinu. Radovi obuhvaćaju izgradnju ceste, nogostupa i parkirališta s javnom rasvjetom - kaže Nikolozo. Investicija je vrijedna 705.000 kuna. Javnu rasvjetu u ovoj će godini dobiti i stanovnici ulice Obla, a ovih će dana početi izgradnja javne rasvjete u spoju Aleje Matice hrvatske i Ulice dr. Franje Račkog.

Iznos od 400.000 kuna predviđen je za izradu projektne dokumentacije za Sportsko-rekreacijski centra Laze, gdje se planira gradnja vanjskih bazena, sportskih građevina, terena i ostalih pratećih sadržaja, gdje će Županjci moći kvalitetno provoditi vrijeme.

U realizaciju programa gospodarenja otpadom u Županji će u ovoj godini biti utrošeno približno 7,2 milijuna kuna. Najveća stavka od gotovo 4,8 milijuna kuna odnosi se na izgradnju reciklažnog dvorišta. Iznos od 1,4 milijuna kuna predviđen je za sufinanciranje nabave specijalnog vozila za prikupljanje otpada, a milijun kuna za sufinanciranje nabave kanti za odvojeno prikupljanje otpada. Realizaciju tih projekata iznosom od 4,8 milijuna kuna sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, odnosno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U ovoj će se godini obaviti i rekonstrukcija glavnih vodoopskrbnih cjevovoda od azbest-cementnih cijevi, čime će se osigurati bitno kvalitetnija distribucija vode do krajnjeg potrošača. Vrijednost projekta je tri milijuna kuna, a nositelj je Komunalac Županja.M.Lešić Omerović

Radit će i odvodni sustav

Izvanproračunskim sredstvima financirat će se i tri milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija odvodnog sustava “Županja centar”. Investicije će u 90-postotnom iznosu financirati Hrvatske vode, a deset posto Komunalac iz namjenskih sredstava iz cijene vode. U 2018. je predviđena i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju mješovitog odvodnog sustava u razdjelni sustav naselja Šećerana, vrijedne 300 tisuća kuna koje bi trebalo osigurati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće