Regija
OBITELJSKI BIZNIS U KELEŠINKI

Obitelj Zidar ima osam poni kobila
Objavljeno 7. veljače, 2018.
Jedini su na našičkom području koji se bave tim poslom, registrirali su obrt Pony za jahanje i iznajmljivanje konja

KELEŠINKA - Ljubav prema životinjama pretočena u hobi koji sve više prerasta u obiteljski posao. Tako bi se u najkraćem moglo opisati ono što danas radi obitelj Zidar iz Kelešinke kod Našica sa svojim konjima ponijima.

2016. najbolja sezona

Obiteljski biznis započet je prije desetak godina, a prije pet godina registriran je Pony, obrt za uslužno jahanje i iznajmljivanje konja. Jedini su na našičkom području koji se bave tim poslom. Počeli su s jednim konjem, a danas ih na obiteljskom gospodarstvu imaju osam. Na seoskom nas je imanju dočekala Ljiljana, koja nas je odvela u obilazak. Roka, Lisa, Ena, Jana, Manga, Zita, Lejla i Lara, osam malih ljepotica uživalo je na snijegu. Ljiljana me upozorava da budem oprezna, jer ih fotografiranje uznemirava, ali ne previše. Vrlo brzo sam se uvjerila da konji nisu raspoloženi za poziranje ispred mobitela. Ljiljana ih uzalud doziva, a oni nikako da uđu u kadar. Liljana govori kako životinje jako dobro prepoznaju ljude te osjete kad je netko pod stresom te im tada ne prilaze. Kod mene su ga očito osjetile, s obzirom na to da nisu spremno pozirale. No gazdarica je gazdarica i Ljiljana je neke uspjela dozvati. Nakon nezaboravnog doživljaja fotografiranja razigranih ponija na snježnoj livadi, slijedio je razgovor u toploj dnevnoj sobi.

Ljiljana i Ivica, inače umirovljeni hrvatski branitelj, objašnjavaju da su zadovoljni poslom, pri čemu posebno izdvajaju jednu sezonu, kažu da je bila vrhunska.

- Sezona 2016. bila je najbolja. Te smo godine sjajno radili, a u sjećanju nam je posebno ostalo sudjelovanje na jubilarnoj, 300. Sinjskoj alki. U Sinju svi žive za konja. Tamo niste mogli doživjeti da bi vam dijete dotrčalo do konja te uplašilo sebe i životinju. Fascinantno je kako i oni najmlađi znaju kako se treba ponašati. Mi smo s našim ponijima bili atrakcija – istaknula je Ljiljana, koja je sretna što je s cijelom obitelji hobi uspjela pretvoriti u posao.

U poslu, naročito ljeti, kada je i najviše posjeta raznim manifestacijama u sklopu kojih nude uslužno jahanje, roditeljima pomažu i 21-godišnja kći Katarina, inače studentica Likovne akademije u Zagrebu, stariji sin Josip (19), zaposleni tehničar računalstva, i mlađi Luka (16), koji pohađa srednju školu u Osijeku.

Svi pomažu

- Nije nam naporno, uživamo pomagati roditeljima i pri tome se dobro zabavljamo – kaže Josip, koji obožava svirati harmoniku, a Luka je majstor na pijaninu Petrof. Prije odlaska bila sam počašćena njihovom svirkom.

Da posao obitelji Zidar dobro ide i da su popularni, svjedoče Vinkovačke jeseni i Đakovački vezovi, na kojima se mogu jahati njihovi poniji, a profitiraju i na manifestacijama u Slatini, Đurđenovcu, Našicama, Podgoraču i Osijeku. Ponije iznajmljuju i za rođendanske proslave najmlađih, ali i za druge radosne događaje.

Iako skromna i samozatajna, Ljiljana ne skriva zadovoljstvo zbog dobrih dojmova djece i njihove dobrobiti. Otkriva da ih ne pokreće novac, nego veliko srce.

- Nas ne zanima zarada, nego promoviranje konja i da približimo svijet te plemenite životinje. Mnoga djeca danas životinje vide samo na televiziji i sretna sam što nakon jahanja odlaze s uspomenama koje će ih naučiti poštovanju prema životinjama. Osjećaj kada vidite radost djece kada sjednu na konja, kada ga pomiluju, kada mu tepaju, njihovu radost dok jašu, neopisiv je - kaže Ljiljana i dodaje da u bližoj budućnosti od imanja planiraju stvoriti edukativno dvorište.

Snježana FRIDL
ŽELE DOVESTI I GRADSKU DJECU

“Razmišljamo stvoriti takve uvjete da ovamo dolaze djeca iz grada, ali i sela, gdje bi u prirodnom ambijentu mogla vidjeti, upoznati ponije i družiti se s njima, osim što bi uživala u ljepoti jahanja. Znamo da jahanje ima i jako dobar terapijski efekt, tako da bi mogla dolaziti i djeca s posebnim potrebama”, ističe Ljiljana Zidar.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 16 KANDIDATA

Na čelo Ergele želi i - pet žena

ISTRAŽIVANJA ZA STRATEGIJU RAZVOJA BRANDA SLAVONIJA

Institut za turizam u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana