Regija
RAZLIČITA TUMAČENJA SLUŽBENE STATISTIKE

Raste li broj zaposlenih u vukovarskom gospodarstvu?
Objavljeno 7. veljače, 2018.

VUKOVAR - Da se informacijama može manipulirati i tumačiti ih na način kako komu odgovara zorno pokazuje i primjer rasprave o tome raste li broj zaposlenih u Vukovaru i imaju li gradske vlasti razloga pohvaliti se. Naime, krajem prošloga mjeseca na službenoj web-stranici Grada objavljeno je kako je u godinu dana broj zaposlenih u Vukovaru povećan za 78, odnosno da ih je prema službenoj statistici HZMO-a u prosincu 2017. godine bilo 9135, a godinu prije 9057. Gradonačelnik Ivan Penava taj je podatak ocijenio kao potvrdu uspješnosti nastojanja gradske vlasti u pokretanju gospodarske djelatnosti. Naglasio je kako je u manje od tri godine u gospodarstvo izravno investirano više od 15 milijuna kuna te da je Vukovar treći u Hrvatskoj po izdvajanju proračunskih sredstava za razvoj poduzetništva.

Ovakvo tumačenje nije dobro “sjelo” oporbi u gradu, pa su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća otvorili i tu temu. Tako je Biljana Gaća (SDP) iznijela također službeni podatak HZMO-a kako su krajem listopada u gradu evidentirane 9472 zaposlene osobe te upitala čime se vladajući hvale kada je jasno kako je broj zaposlenih do kraja godine smanjen za oko 300. Dogradonačelnik Marijan Pavliček odgovorio je kako broj zaposlenih u cijeloj zemlji varira ovisno o sezonskim zaposlenjima te podsjetio kako je 90 Vukovaraca radilo u javnim radovima koji su završeni polovinom prosinca. Pavao Josić (Živi zid) ocijenio je kako razloga za zadovoljstvo nema jer je od 78 više zaposlenih, čime se Penava pohvalio, polovina uposlena na bazenu i tržnici.

- To što je broj nezaposlenih smanjen ne znači ništa jer su ljudi počeli napuštati grad. Sada se govori o zapošljavanju u gospodarstvu, a bazen i tržnica to nisu. Dojma sam da se novac baca i da pravi problem nije detektiran - rekao je Josić.

Interesantno je kako je Pavliček, komentirajući upite vijećnika, rekao kako se Grad ne hvali povećanjem broja uposlenih, jer nije sazvana konferencija za novinare na kojoj bi o tome govorili, već su službene brojke objavljene u lokalnom mediju. Očito je propustio vidjeti kako se tekstom na službenoj web-stranici Grad jest pohvalio te još i porast broja zaposlenih pripisao pokretanju gospodarstva. U svakom slučaju, službene statistike postoje, a što će tko iz njih iščitati ovisi o onome što želi vidjeti i na koji ih način prezentirati. D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEŠNA AKCIJA RIBOČUVARSKE SLUŽBE

Ribokradice uspjele pobjeći pod okriljem noći, a šarani i babuške ostali u mrežama

2

MILIJUNSKE INVESTICIJE

Do kraja 2020. cijela će Baranja dobiti vodovod

3

GRADSKO VIJEĆE VUKOVARA RASPRAVLJALO O STANJU U VODOVODU

Tko je kriv za velike penale utvrdit će odvjetnici