Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Nastavak međusobne trgovine fond menadžera
Objavljeno 7. veljače, 2018.
Od 19 dionica u sastavu Crobexa osam je zabilježilo rast, deset pad cijene, dok se HT zadržao na početnoj razini od 165,00 kn

Prošloga tjedna nastavila se trgovina fond menadžera obveznih mirovinskih fondova koji su međusobno razmjenjivali dionice u blok transakcijama. Predmet razmjene bile su dionice Atlantic grupe, Arena Hospitality Group, Adris grupe, Čakovečkih mlinova, Končar elektroindustrije-KOEI, Podravke i Valamar Riviera Poreč. Međusobno pojačano trgovanje fond menadžera dovelo je do rasta dionica. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 73,9 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 69,9 milijuna kuna, od čega se kroz blok transakcije protrgovalo 40,4 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 14,0 milijuna kuna. Obveznicama se ostvarilo 4,0 milijuna kuna redovnog tjednog prometa. Odmah na početku tjedna porasle su cijene dionica. Fond menadžeri u ponedjeljak su kroz blok transakcije trgovali vrijednosnicama Čakovečki mlinovi (12,9 milijuna kuna), i Valamar Riviera Poreč (2,1 milijuna kuna). Stjecatelj dionica Čakovečkih mlinova je AZ, obvezni mirovinski fond B kategorije, a prodavatelji Raiffeisen obvezni mirovinski fond B kategorije.

Indeks Crobex dohvatio je u ponedjeljak 1870 bodova ostvarivši dnevni rast za 0,1 posto. Utorak je donio daljnji rast dionica i povećanje indeksa Crobex za 0,2 posto na 1874 boda. Kroz blok transakcije u utorak se trgovalo redovnim dionicama Adris grupa (2,6 milijuna kuna) i Podravka (2,6 milijuna kuna).

Snažan rast

Srijeda je donijela snažan rast dionica. Indeks Crobex u srijedu je povećan za 0,6 posto na 1884 boda, pri čemu su fond menadžeri uzeli predah i nisu međusobno trgovali. Niže cijene dionica u četvrtak su spustile indeks Crobex na 1875 bodova (pad za 0,5 posto). Kroz blok promete u četvrtak se trgovalo dionicama Čakovečki mlinovi (10,8 milijuna kuna), i Končar elektroindustrija (2,0 milijuna kuna). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1877 bodova. To je za devet bodova ili 0,5 posto više nego na početku tjedna. Fond menadžeri bili su aktivni u petak trgujući u blok transakcijama dionicama Atlantic grupa (4,3 milijuna kuna) i Arena Hospitality Group (2,8 milijuna kuna). Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex osam vrijednosnica zabilježilo je rast i deset pad cijene, dok se HT zadržao na početnoj razini od 165,00 kn. Među dobitnicima u sastavu indeksa Crobex najznačajnije povećanje cijene ostvarila je dionica Atlantic grupa tjednim rastom za 4,4 posto uz ostvarenih 7,4 milijuna kuna prometa. Najviše prometa ostvarilo se dionicama Čakovečki mlinovi. Tijekom tjedna vlasnika su promijenile 3784 redovne dionice Čakovečkih mlinova, što čini 3,6 posto vlasničke strukture, po prosječnoj cijeni 6450,00 kn. Najveći broj dionica Čakovečki mlinovi stekao je AZ obvezni mirovinski fond B kategorije koji je obavijestio javnost o prelasku praga od 15,00 posto vlasništva, jer trenutačno drži 16.520 vrijednosnica što čini 15,73 posto vlasničke strukture.

Blok transakcije

Dionicama Atlantic grupa pojačano se trgovalo u redovnom prometu u ponedjeljak (2,1 milijuna kuna) i blok prometu u petak (4,3 milijuna kuna). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,8 milijuna kuna tjednog prometa uz povećanje cijene za 0,4 posto na 488,00 kn. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,3 milijuna kuna uz povećanje cijene 430,00 kn (rast za 0,2 posto). Dionicama Podravke značajnije se trgovalo u utorak kroz blok transakciju kada se ostvarilo 2,6 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 10.000 vrijednosnica prema prosječnoj cijeni od 265,00 kn. Ulagači su dionicama Ericsson Nikola Tesla pojačano trgovali na početku tjedna. Prema kraju tjedna promet dionicama Ericsson Nikola Tesla bio je sve slabiji. Cijena dionice Ericsson Nikola Tesla dohvatila je u petak 1230,00 kn ostvarivši tjedni rast za 2,1 posto. Dionicama HT i dalje se skromno trguje u redovnom prometu. Cijena dionica HT dohvatila je u petak 165,00 kn i zadržala se na početnoj tjednoj razini. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 112,18 indeksnih bodova (rast za 0,06 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, dok fond menadžeri međusobno razmjenjuju dionice, mali ulagači nalaze se na marginama tržišta, budite oprezni