Mozaik
OŠ BARTOLA KAŠIĆA

Mali Vinkovčani obilježili Tjedan židovske kulture
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Osnovna škola Bartola Kašića u Vinkovcima obilježila je Tjedan židovske kulture kroz razna događanja.

- Kako bismo učenicima približili povijest, običaje, religiju, tradiciju, glazbu, umjetnost i način života židovskog naroda, odlučili smo cijeli tjedan posvetiti ovoj temi kroz integrirani radni tjedan. Odabrali smo međupredmetni pristup kojim smo omogućili učenicima da uče i poučavaju, istražuju, izrađuju praktične radove, plakate, prezentacije, kontaktiraju s predstavnicima židovske zajednice, upoznaju lokalnu povijest židova na terenu, kreativno se izraze kroz glazbu, umjetnost i modernu tehnologiju, posjete mjesta važna za povijest i sadašnjost židovskoga naroda. Uz profesoricu povijesti Ivanu Spajić i učeničku grupu mladih povjesničara, sudjelovali su i drugi nastavnici, kao svi učenici ove škole - rekla je Adrijana Cvrković – Lasić, ravnateljica škole.

Tjedan je otpočeo zanimljivim predavanjem Nives Beissmann iz Židovske općine u Osijeku, koja je na zanimljiv i edukativan način predstavila židovsku kulturu, običaje i tradiciju. Na satima matematike organizirana je radionica menora (židovski svijećnjak) kroz geometrijske likove, a na satima domaćinstva učenici i njihove učiteljice izrađivali su košer paprenjake, tradicionalnu slasticu koja se jede na Roš Hašanu, židovsku Novu godinu. Poznatog židovskog pisca učenici su bolje upoznali na radionici “Obiteljske priče Ephraima Kishona”, kroz čitanje ulomaka njegovih knjiga, izradu misaone karte, kviz, te izradu edukativnih panoa.

Židovsku religiju učenici su upoznali kroz predavanje i prezentaciju Židovski blagdani, a židovsku glazbu predstavili su učenici osmih razreda. Virtualni posjet muzeju POLIN, u Varšavi, približio je učenicima život židova u Poljskoj, zemlji koja je prije Drugog svjetskog rata imala najbrojniju židovsku zajednicu. Mnogi poljski židovi stradali su u holokaustu, u najstrašnijim nacističkim logorima - Auschwitz, Treblinka i Majdanek. Izrael je učenicima kroz crtice s putovanja popraćene foto i videomaterijalima predstavio doc.dr.sci. Dražen Švagelj, koji je na poučan i zanimljiv način govorio o svom boravku u toj zemlji. Učenička povijesna grupa predstavila je svoje istraživanje o vinkovačkim židovima među kojima se ističe poznata umjetnica, kiparica rođena u Vinkovcima Dina Merhav, koja danas živi i radi u Izraelu. U okviru terenske nastave učenici su posjetili Židovsko groblje u Vinkovcima. Temu holokausta i tragedija židovskog naroda predstavljena je kroz predavanje Židovska kultura i običaji u koncentracijskim logorima.

- Ovaj nas je poseban tjedan naučio mnogo o ovoj temi, ali još je važnije, nikad ne zaboraviti poštovati, upoznati i cijeniti druge, njihovu religiju, tradiciju, kulturu i običaje, jer upravo je u različitosti bogatstvo svijeta. Mladi su pozvani stvarati povijest, ne ponavljajući njezine pogreške. Ovakav način učenja dobar je korak na tom putu - rekla je Adrijana Cvrković – Lasić, ravnateljica škole. M.Kokaj

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA PALJENJA IVANJSKOG KRIJESA U POŽEGI

Mateja Bilješković izabrana za Miss Požeško-slavonske županije

SMOTRA FOLKLORA “LISTAJ, LIPO STARA” U TORDINCIMA

Mateja Čolić postala ‘‘Šokačka kraljica 2019.‘‘

GREASY FLAT 4 NOVO IME NA VINKOVAČKOJ SCENI

Zaljubljenici u rockabilly glazbu i kulturu oko nje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SMOTRA FOLKLORA I IZBOR NAJLJEPŠE SNAŠE

Čačinci pokazali koliko vole
folklor i kulturnu baštinu

2

SMOTRA FOLKLORA “LISTAJ, LIPO STARA” U TORDINCIMA

Mateja Čolić postala ‘‘Šokačka kraljica 2019.‘‘

3

U KOLUMBIJI

Ovčar Modric zabija golove trgovcima droge