Kultura
BOGAT PROGRAMSKI TJEDAN U MLU DO 11. VELJAČE

Kamišibaj - tradicionalno japansko ulično kazalište
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Uistinu bogat i raznovrstan program pripremio je ovoga tjedna Muzej likovnih umjetnosti, a koncipiran je tako da mu je okosnica njihova aktualna izložba, VIII. dani grafike - Han 17, skupna izložba tokijske udruge grafičkih umjetnika i samostalna izložba Harumi Sonoyama. U sklopu Dana grafike organizirane su izložbe i radionice kojima je cilj prezentacija i popularizacija grafičkih tehnika i grafike uopće.

Veliki segment ovogodišnjih Dana grafike edukativne su pedagoške radionice koje se održavaju svake srijede u MLU, u suradnji s profesoricom Lanom Skender. Voditelji radionica su studenti diplomskoga studija Umjetničke akademije u Osijeku koji će time steći i pedagoška iskustva, nužna za njihovo pedagoško usmjerenje.

Svakoga četvrtka u veljači bit će održana vodstva – ovaj četvrtak (8. veljače) kroz postav izložbe posjetitelje će voditi Leon Zakrajšek, autor i sam jedan od izlagača, a početak je u 19 sati.

U petak, 9. veljače, u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, predstavljanje je zbirke priča Luke Bekavca, pod naslovom “Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku”. Uz Luku Bekavca, o knjizi će govoriti Iva Buljubašić, Vlastimir Kusik i Seid Serdarević.

Prva zbirka priča Luke Bekavca okuplja višestruko isprepletene epizode kulturne povijesti jednoga grada. U svakoj od njih, autobiografski maskiran pripovjedač istražuje neki napola zaboravljen “slučaj”, upuštajući se u hod linijom koja povezuje dokumente, falsifikate i fikciju. Na tom se vijugavom putu između 1958. i 2045. otvaraju najrazličitija, ponekad doista opskurna područja (elektroakustička glazba, suvremeno kazalište, konceptualna umjetnost, pseudoznanost, distopijska ekologija, digitalna kultura), oslikana spektrom tonova koji varira od lirskog i elegičnog do reporterskog ili crnohumornog.

Koliko god se ovaj ciklus priča doimao samostalnom cjelinom (makar već sugerirao mogućnost nastavljanja u nekoj drugoj sezoni), studije i ruševine iz njegova podnaslova mogu se istraživati kao nacrti još neobjavljenih knjiga, ali i kao periferija hvaljenih i nagrađivanih romana Drenje, Viljevo i Policijski sat: slutnje, uspomene. Svi oni dijele neke likove, teme i ambijente, no prije svega širi okvir jednog drugačijeg, pažljivo fabriciranog, sada već prepoznatljivog “Osijeka”... N.Vekić

Gusjenica Emerik, slon Gašpar, lav Mirislav i pingvin Frederik glavni su likovi priča iz pera i ilustracija Pike Vončine.

“ČETIRI GODIŠNJA DOBA”

U četvrtak, 8. veljače, u 18 sati u MLU se osječkim mališanima predstavlja tradicionalno japansko ulično kazalište u obliku papirnate drame za najmlađe – kamišibaj (kami – papir; šibaj – drama). Dopodne će predstavu pogledati dvije skupine djece iz Dječjeg vrtića Stribor.

Jedan glumac interpretira priče uz pratnju stripovskih ilustracija smještenih u malo drveno kazalište – butaj. U riječkom i prvom hrvatskom profesionalnom kamišibaj teatru ispričat će četiri priče koje nas vode kroz godišnja doba. Gusjenica Emerik, slon Gašpar, lav Mirislav i pingvin Frederik glavni su likovi ovih predivnih priča iz pera i ilustracija Pike Vončine koji iz slikovnice svoj život započinju i u kazalištu te vrlo nepretenciozno i neobično govore o odrastanju, djetinjstvu, prijateljstvu i roditeljstvu.

U ciklusu Pričopredstava praizvedena je prošlog ljeta u okviru festivala Tobogan, a riječ je o vrlo zanimljivoj mobilnoj formi za čiju izvedbu nije nužan klasičan kazališni prostor. Režija je povjerena slovenskoj lutkarici Ireni Rajh.

Kamišibaj teatar posebna je vrsta uličnog kazališta koje se temelji na pripovijedanju, tj. pričama u slici i riječima. Putujući pripovjedač je glumac Damir Orlić, a predstava je interaktivna i uključuje djecu u publici. Dramaturginja Vedrana Balen Spinčić istaknula je i važnost jezika u ovoj pričopredstavi. Predstava traje oko 30 minuta.

Možda ste propustili...

KNJIGA OSJEČKOG PISCA EDGARA F. SMITHA

"Kratki susreti s pogledom" u Novoj

ŠESTA SIJEČANJSKA AKCIJA U TEATRU &TD

10 ponajboljih kazališnih naslova

U UTORAK, 22., TE U PETAK, 25. SIJEČNJA, U LISINSKOM

Studenti kao solisti, dirigenti i skladatelji uz Zagrebačku filharmoniju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMINUO NA DANAŠNJI DAN: NENAD MIRKO NOVAKOVIĆ

Njegov su svećenički život i pjesnički rad trideset godina bili nepravedno zanemarivani

2

USKORO U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Zbirka dr. A. Kurjaka pa retrospektiva Džamonje

3

"NAPINJANJE TEKSTA" ANABEL ZANZE U GLIPTOTECI HAZU

Radovi koje gledamo i čitamo