Novosti
MIROVINE JOŠ UVIJEK SIGURNE

Mirovinsku štednju građana slučaj Agrokor samo okrznuo
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Vezani članci

BIVŠI MINISTAR FINANCIJA ZA N1

Škegro: Lex Agrokor je dobra stvar

Slučaj Agrokor samo je okrznuo mirovinsku štednju građana, koja je i lani znatno povećana. Prema podatcima Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO), ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova na kraju prošle godine iznosila je 91,9 milijardi kuna, što je za 9,5 posto, odnosno za oko 7,7 milijardi, više nego krajem 2016.

Predsjednik UMFO-a i predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Damir Grbavac istaknuo je kako ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova (tzv. 2. stup) čini 26 posto bruto domaćeg proizvoda te je po godišnjem povećanju od 9,5 posto Hrvatska lider među tranzicijskim državama.

- Prema OECD-ovu istraživanju, hrvatski mirovinski fondovi u samom su vrhu ostvarenih realnih prinosa u europskim zemljama i imaju viši realni prosječni prinos od većine zemalja članica OECD-a, ali i fondova ostalih zemalja, poput austrijskih, belgijskih, nizozemskih, kanadskih ili švicarskih - kazao je Grbavac.

Prema njemu, protekla je godina završila zadovoljavajućim, pozitivnim prinosima u kontekstu tržišnih uvjeta, pogotovo ako znamo da se lani dogodio slučaj Agrokor.

Prošle je godine prinos u kategoriji A mirovinskih fondova iznosio 4,57 posto, u kategoriji B, gdje je daleko najviše osiguranika, 3,06 posto, a u najmanje rizičnoj kategoriji, C - 6,08 posto. Za usporedbu, u 2016. prosječni prinos fondova kategorije A iznosio je 11,80 posto, kategorije B 6,94 posto i kategorije C 7,43 posto.

Od početka rada, 2002., do kraja 2017. prosječni godišnji prinos svih obveznih mirovinskih fondova kategorije A iznosio je 8,95 posto, kategorije B 5,76 posto, a kategorije C 6,93 posto, rečeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Zagrebu.

Grbavac je istaknuo i da je u spomenutim fondovima posljednjeg dana prošle godine bilo 1,84 milijuna članova, od kojih 98 posto, ili 1,81 milijun, u kategoriji B. Istaknuo je da od početka rada mirovinska društva znatan dio sredstava ulažu u hrvatska poduzeća te kako su i dalje zainteresirana za ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i u energetiku, te je u tom kontekstu naveo potencijalno ulaganje u Hrvatsku elektroprivredu.

Čelnici četiriju obveznih mirovinskih fondova zadovoljni su početkom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske prema investicijskom, a Grbavac je dodao kako fondovi i dalje ulažu u državne obveznice. Pozitivnim smatra pokretanje izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, no, s druge strane, smeta mu što i dalje u Hrvatskoj imamo samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo.

Grbavac napominje da je prošla godina prva nakon financijske krize u kojoj je ostvaren sinkronizirani globalni rast, koji je, kaže, sve iznenadio, pa i središnje banke, no u Hrvatskoj se ta pozitivna gospodarska kretanja još uvijek nisu odrazila na dioničko tržište. U bliskoj budućnosti očekuje stabilizaciju domaćeg tržišta kapitala.

Igor MIKULIĆ/H
MIROVINCI NEĆE SUDJELOVATI U NOVOM KREDITU ZA AGROKOR

Prošlu je godinu, istaknuo je predsjednik UMFO-a Damir Grbavac, obilježio slučaj Agrokor, koji su mirovinski fondovi preživjeli, što je, prema njemu, dokaz da su dobro vođeni. Rekao je da fondovi ne namjeravaju sudjelovati u roll-up kreditu, koji spominju u Udruzi malih dioničara Agrokora, a da im je preostala imovina u Agrokoru minorna, odnosno da to neće utjecati na ovogodišnje prinose mirovinskih fondova.

26

posto BDP-a ukupna je imovina obveznih mirovinskih fondova (tzv. 2. stup)

1,84

milijuna članova bilo je u obveznim mirovinskim fondovima posljednjeg dana prošle godine

98

posto, ili 1,81 milijun, članova u kategoriji je B mirovinskih fondova

bolja klima

FONDOVI ZADOVOLJNI DIZANJEM REJTINGA

Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA RH

Susret s Erdoganom

POLICIJA I DORH O UZROCIMA POŽARA U HIDROELEKTRANI PLAT

Još uvijek traje opsežna istraga