Novosti
JE LI MOGUĆ DIJALOG HDZ-A I SDP-A?

Podjele i uvrede ostaju dio naše političke scene
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Volio bih da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske i da se razgovara snagom argumenta bez ikakvih ideoloških podjela, istaknuo je na tribini “Nova hrvatska migracija” Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora. Kako je riječ o osobi koju mnogi i dalje doživljavaju kao pripadnika desnog krila HDZ-a, tu su Brkićevu izjavu mnogi protumačili neobičnom.

Zamjenik predsjednika HDZ-a smatra da je atomsfera u zemlji i društvu odgovorna za iseljavanje iz Hrvatske. “Prvorazredno pitanje u Hrvatskoj trebalo bi biti iseljavanje, bez obzira na političke opcije, jer to je nacionalno pitanje i treba otkloniti svaku demagogiju i politikantstvo”, rekao je.

Želja većine

Političke analitičare pitali smo za komentar tih Brkićevih izjava te može li se u Hrvatskoj krenuti putem političke kulture i uvažavanja onih koji razmišljaju drukčije ili je riječ o demagogiji.

- To je pusta želja, iako bi bilo lijepo da je tako. S druge strane, ne znam koliko je sam Brkić dosadašnjim istupima primjer nečemu takvom. Dapače. Jer on često nije bio nositelj pomirljivih tonova, nego puno prije onih posve drukčijih. Ako se u međuvremenu prosvijetlio i to govori, onda je to jako dobro, makar ga u posljednje vrijeme nema puno u javnim nastupima. U principu je to vjerojatno nešto što bi velika većina građana poželjela, što oduvijek zagovaram i gdje problem nije u ideološkim i svjetonazorskim razlikama. One su potrebne i dobrodošle. Raznovrsnost i pluralizam, politički i svaki drugi, u demokratskom je društvu nešto što je poželjno i dobro. Bilo bi loše da smo svi isti - smatra Maldini.

Prema njegovim riječima, problem je što hrvatskom društvu nedostaje razvijene civilne, demokratske kulture i građanskih kompetencija, a to je, kaže, sklonost dijalogu i poštovanju drugoga i drukčijega te potreba toleriranja tog drugoga i drukčijega zato što je to jedini način da se ostvari nekakav konsenzus. On se, ističe Maldini, u demokraciji može ostvariti isključivo kompromisom.

- Kompromis nije kada smo svi jednako zadovoljni, zapravo možda bi bolje bilo reći da je to kada smo svi jednako nezadovoljni. Kada se svatko odrekne dijela svog partikularnog interesa u korist nekakvog općeg, zajedničkog, u kojemu se svi u najvećoj mjeri nalazimo, onda je to nešto na čemu demokracija počiva. Bitan izraz toga je uljuđena, argumentirana rasprava. Naravno da to ne znači da će sukobi prestati. Naprotiv, sukobi i suprotstavljanje različitih interesa su normalni, međutim način kako se to radi, a to je onda politička retorika i govor, kod nas izražava upravo suprotno, izostanak te tolerancije. Znači, kada politički neistomišljenik nije suparnik, već neprijatelj kojega treba pošto-poto eliminirati. To je loša, nedemokratska i autokratska tekovina i pokazatelj da naša politička kultura još uvijek baštini autoritarna obilježja - ističe Maldini.

Ideološki identitet

Politički analitičar Ivan Rimac kaže pak kako je činjenica da takav dijalog u ovom trenutku imamo u Njemačkoj, o temi sastavljanja vlade. Iako stranački članovi nerijetko komentiraju da time stranka može izgubiti identitet, u svom programskom smislu.

- Tamo se raspravlja o programskom identitetu, a kod nas, kada se govori o konstruktivnom dijalogu HDZ-a i SDP-a, onda se govori o gubitku ideološkog identiteta ili čak gubitku identiteta osobe, da tako kažem. Jer se ideološka opredjeljenja smatra gotovo predmetom crta ličnosti jedne osobe, a ne sustavom vrijednosti i sustavom mogućih rješenja za društvene probleme. Naime, naše ideološke podjele ne zasnivaju se na postavljanju prema društvenim problemima, nego na stavovima prema prošlosti i tome tko pripada kojoj grupaciji u tom smislu. I to vrlo često seže u cijelo rodoslovno stablo osobe. U tom kontekstu naše političke podjele daleko su od toga da bi bile oslobodive ovakvim konstruktivnim pristupom, koji bi bio dobrodošao - rekao nam je Rimac, koji se stoga boji da nismo blizu takvih argumentiranih razgovora bez ideoloških podjela. Dapače, misli da neki akteri u društvu, “čak ne u ovom trenutku ni HDZ, nego, recimo, Crkva i neke udruge vezane uz nju”, promoviraju još žešće podjele. Iako je i sada, dodaje, stupanj tih podjela narastao na kritičnu razinu.

Igor BOŠNJAK
U RAZVIJENIM DEMOKRACIJAMA ONI KOJI VRIJEĐAJU GUBE PODRŠKU

Politički diskurs ni u razvijenim demokracijama nije lišen sukoba, dapače. No u njima se ne ide na čovjeka, vrijeđanjima i difamacijom, jer to diskvalificira prije svega onoga koji je diskvalifikator. Tamo će ljudi koji se tako ponašaju u politici gubiti podršku, jer je to neprihvatljivo. Riječ je o načinu komunikacije. U tom smislu ta je Brkićeva izjava dobrodošla i kamo sreće da i on i drugi političari budu na tragu unošenja u politički diskurs pomirljivog razgovora, a ne pošto-poto suprotstavljanja. Toga nam nedostaje. Nadajmo se da to nije samo prigodna politička floskula, a vrlo brzo će se vidjeti stoji li iza toga ozbiljna politička namjera. Ako je to doista najava početka napora da se u naš politički diskurs unese tolerantan i argumentiran dijalog, onda je to za svaku pohvalu i to treba pozdraviti, kaže Maldini.

PROMJENA STRANAČKIH POLITIKA

- Brkića, bez obzira na sve, treba doživljavati kao vrlo potentnog stranačkog operativca, koji iznenađuje svojom organiziranošću i viđenjem stvari. To nije prvi put, pogotovo se to vidjelo u vrijeme Tomislava Karamarka kao predsjednika HDZ-a, da on, za kojega se zna da je u prvom redu operativac stranke, ima puno bolji javni nastup i verbalnu ekspresiju nego tadašnji predsjednik. Ponekad se i Plenković zaplete u svoje izjave, a Brkić, koji, na njegovu sreću, nije previše eksponiran u medijima, zna biti vrlo jasan i određen, s vrlo suvislim porukama - kaže Rimac, koji to ne smatra nekakvom promjenom i zauzimanjem novog stranačkog smjera, nego izjavom čovjeka koji razumije da u Hrvatskoj politici postoje ograničenja. “Nažalost, to neće promijeniti stranačke politike”, smatra Rimac.

Milijan Brkić

zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora

Volio bih da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske i da se razgovara snagom argumenta bez ikakvih ideoloških podjela.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA RH

Susret s Erdoganom

NAKON GOLEMIH KOLIČINA SNIJEGA

Lavine izazivaju probleme u Austriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana