Osijek
HRVATSKO-MAĐARSKA KONFERENCIJA O REGIONALNOM RAZVOJU

Osijek i Pečuh do 2020. dobivaju autobusnu liniju
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Hrvatska i Mađarska, točnije gradovi Osijek i Pečuh, mogli bi u skoroj budućnosti ponovno biti povezani autobusnom linijom nakon što je bio prije dvije i pol godine iz političkih razloga prekinut sav cestovni i željeznički javni prijevoz između dviju zemalja.

To se moglo jučer čuti prvog dana dvodnevne konferencije u hotelu Osijek pod nazivom “Mogućnosti za suradnju u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju” u organizaciji europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon sa sjedištem u Pečuhu. Kako nam je rekla hrvatska generalna konzulica u Pečuhu Vesna Haluga, rok za uspostavljanje autobusne linije Osijek - Pečuh je dvije godine. Razgovaralo se i o zaštiti okoliša duž rijeke Drave s obje strane granice te boljoj turističkoj suradnji.

Ponovnu uspostavu autobusne linije između Osijeka i Pečuha, gradova koji baš ove godine obilježavaju 45 godina partnerstva, pozdravio je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Rekao je da je tragedija ponovno uspostavljati nešto što je samo po sebi bila vrijednost u suradnji između dviju država i dvaju naroda. Podsjetio je na tradiciju dobrih veza Osijeka i Pečuha, prijateljsko držanje Budimpešte u vrijeme Domovinskog rata te istaknuo važnost da se unutar Europske unije ukinu granice i razvija međusobna suradnja.

Ako znamo da je do potpunog prekida cestovnog i željezničkog javnog prijevoza između dviju zemalja došlo u jesen 2015. zbog različitih pogleda na izbjegličku krizu, čini se da najava ponovne uspostave autobusne veze jednog hrvatskog i jednog mađarskog grada znači otopljavanje odnosa između Zagreba i Budimpešte, moglo se čuti u kuloarima ovog skupa. Konferenciji su nazočili mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Magyar, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, hrvatski i mađarski generalni konzuli u Osijeku i Pečuhu Antonio De Blasio i Vesna Haluga, zastupnik u mađarskom Državnom saboru László Szászfalvi iz Orbánovog Fidesza, predsjednik Pannona Csaba Nagy, dužnosnici više ministarstava iz obiju zemalja u rangu državnih tajnika te predstavnici lokalnih i regionalnih samoprava iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, čelnici županijskih gospodarskih komora, pečuške policije i autobusne prijevozničke tvrtke Dél-dunántúli Közlekedési Központ iz Kaposvára. Skup je održan na mađarskom jeziku, a hrvatski sudionici mogli su njezin tijek pratiti slušajući simultani prijevod na slušalicama. D. Celing

Možda ste propustili...

NOVOIZGRAĐENI KRUŽNI TOK NA TRPIMIROVOJ IMA NEKOLIKO NEDOSTATAKA

Kiša potopila cijeli prometni trak

PAYDO MOBILNA I WEB-APLIKACIJA

U više gradova brže i povoljnije parkiranje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas