Osijek
HRVATSKO-MAĐARSKA KONFERENCIJA O REGIONALNOM RAZVOJU

Osijek i Pečuh do 2020. dobivaju autobusnu liniju
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Hrvatska i Mađarska, točnije gradovi Osijek i Pečuh, mogli bi u skoroj budućnosti ponovno biti povezani autobusnom linijom nakon što je bio prije dvije i pol godine iz političkih razloga prekinut sav cestovni i željeznički javni prijevoz između dviju zemalja.

To se moglo jučer čuti prvog dana dvodnevne konferencije u hotelu Osijek pod nazivom “Mogućnosti za suradnju u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju” u organizaciji europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon sa sjedištem u Pečuhu. Kako nam je rekla hrvatska generalna konzulica u Pečuhu Vesna Haluga, rok za uspostavljanje autobusne linije Osijek - Pečuh je dvije godine. Razgovaralo se i o zaštiti okoliša duž rijeke Drave s obje strane granice te boljoj turističkoj suradnji.

Ponovnu uspostavu autobusne linije između Osijeka i Pečuha, gradova koji baš ove godine obilježavaju 45 godina partnerstva, pozdravio je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Rekao je da je tragedija ponovno uspostavljati nešto što je samo po sebi bila vrijednost u suradnji između dviju država i dvaju naroda. Podsjetio je na tradiciju dobrih veza Osijeka i Pečuha, prijateljsko držanje Budimpešte u vrijeme Domovinskog rata te istaknuo važnost da se unutar Europske unije ukinu granice i razvija međusobna suradnja.

Ako znamo da je do potpunog prekida cestovnog i željezničkog javnog prijevoza između dviju zemalja došlo u jesen 2015. zbog različitih pogleda na izbjegličku krizu, čini se da najava ponovne uspostave autobusne veze jednog hrvatskog i jednog mađarskog grada znači otopljavanje odnosa između Zagreba i Budimpešte, moglo se čuti u kuloarima ovog skupa. Konferenciji su nazočili mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Magyar, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, hrvatski i mađarski generalni konzuli u Osijeku i Pečuhu Antonio De Blasio i Vesna Haluga, zastupnik u mađarskom Državnom saboru László Szászfalvi iz Orbánovog Fidesza, predsjednik Pannona Csaba Nagy, dužnosnici više ministarstava iz obiju zemalja u rangu državnih tajnika te predstavnici lokalnih i regionalnih samoprava iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, čelnici županijskih gospodarskih komora, pečuške policije i autobusne prijevozničke tvrtke Dél-dunántúli Közlekedési Központ iz Kaposvára. Skup je održan na mađarskom jeziku, a hrvatski sudionici mogli su njezin tijek pratiti slušajući simultani prijevod na slušalicama. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas