Osijek
ZAHVALJUJUĆI SREDSTVIMA IZ EU

Otos izvozi u Dansku dio svog asortimana
Objavljeno 6. veljače, 2018.

U Otosu, osječkoj tvrtki za proizvodnju ortopedskih pomagala, za kojom su 72 godine poslovanja, jučer su predstavljeni rezultati programa “Inoviranje i integriranje procesa u informacijskom sustavu Otos”.

U proteklih godinu dana tvrtka je bila korisnik sredstava iz europskog programa “Konkurentnost i kohezija”, što je iskoristila za podizanje kvalitete proizvodnje ortopedskih pomagala. Za inovacije u informacijskom sustavu i proizvodnji investirano je više od milijun kuna (1,02), od čega gotovo 90 posto iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

- Posjedujemo vlastite proizvodne pogone za izradu individualne ortopedske obuće, proizvodnju proteza i ortoza, tekstilnu i uloškarsku radionicu te laboratorij za popravak i umjeravanje tlakomjera. Zahvaljujući ovoj investiciji nastavili smo unapređivati proizvodne procese, primjerice zahvaljujući novim tehnološkim potencijalima u proizvodnji ortopedskih pomagala skratili smo vrijeme od narudžbe do isporuke s nekadašnjih deset dana na nekoliko sati ili najviše dva do tri dana. Zaposlili smo i četiri nova djelatnika i uspijevamo biti konkurentni u zemljama Europske unije, pa smo dijelove svog asortimana počeli izvoziti u Dansku – rekla je u uvodnoj riječi Snježana Biloš, direktorica Otosa.

Naime, zahvaljujući novim skenerima stručnjaci Otosa brzo uzimaju mjere bilo kojeg dijela tijela i u kratkom roku pripremaju i proizvode pomagalo. Primjerice, proizvodnja ortoza za skoliozu, koja je trajala 10-ak dana, skraćena je na samo tri dana. Mjere za izradu ortopedske obuće iz poslovnica po cijeloj Hrvatskoj sada stižu elektronskom poštom, a ortopedski ulošci budu gotovi već nekoliko sati nakon obrade skena stopala.

- Nakon obrade u 3D programima proizvodi se izrađuju u CNC stroju, gdje dobivamo konačni model preko kojeg se izrađuje pomagalo, bilo da se proizvodi ortoza, proteza ili ortopedska obuća. Takav model je lagan za rukovanje dok su raniji gipsani odljevi bili teški od 30 do 50 kg. Ranije se godišnje trošilo i do tri tone gipsa, koji je poslije trebalo i adekvatno zbrinuti. Novi materijali se recikliraju – objasnio je Toni Balić, koordinator proizvodnje i voditelj tehničkih poslova.

Uz nepovratna EU sredstva za nabavu spomenutog CNC-a, Otos je uložio i dio vlastitih investicijskih sredstava. Ove nove korake pozdravio je i gradonačelnik Ivan Vrkić.

- Ovo je izvrstan primjer tvrtke koja je iskoristila novac iz europskih fondova da bi napravila proizvod koji onda prodaje u Europi. I taj isti novac koristi da bi otvarala nova radna mjesta. To je koncept koji pozdravljam i preporučujem drugima - nije skrivao zadovoljstvo osječki gradonačelnik. D. Kuštro

Dario KUŠTRO
SERVIS ZA KOLICA?

Koliko je jaka pozicija Otosa u svojoj branši, ali i kolike su potrebe njihovih korisnika pokazao je i prijedlog upućen iz publike. Uprava Otosa zamoljena je da razmisli o mogućnosti otvaranja servisa za motorna (invalidska) kolica. Takva usluga, naime, ne postoji na cijelom području istočnog dijela Hrvatske.

NOVI KATALOG

Jučer je predstavljen i novi katalog ortopedske obuće. “Imamo šest linija obuće - žensku, žensku modnu, mušku, mušku modnu, dječju i obuću posebne namjene. U novom katalogu mogu se pronaći modeli cipela koje su prikladne za nošenje tijekom cijele godine, proizvode se za sve uzraste i u svim veličinama”, rekla je Anamarija Milković iz marketinga Otosa.

Ivan Vrkić

gradonačelnik

Otos je izvrstan primjer. Iskoristili su novac iz europskih fondova da bi napravili proizvod koji onda prodaju u Europi

Možda ste propustili...

PROGRAM ZA UMIROVLJENIKE

Svladajte osnove rada na računalu

OSJEČANI LJUTI NA ŠALTERSKE SLUŽBENIKE JEDNE BANKE

Nema bankovne transakcije bez potpisa marketinške suglasnosti?!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas