Osijek
VEČERAS PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “ŽUTA PODMORNICA - 25 GODINA POSLIJE”

Dragocjen spomenar na dio hrvatske ratne radiofonije
Objavljeno 5. veljače, 2018.

U svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u utorak (6. veljače) s početkom u 18 sati, održat će se predstavljanje monografije “Žuta podmornica - 25 godina poslije”, autora dr. sc. Gordane Lesinger i Davora Vrandečića. U hrvatskoj bibliografiji baš i nema tekstova, a kamoli knjiga posvećenih radiju, ističe u svom osvrtu izv. prof. dr. sc. Marina Mučalo, profesorica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Zbog toga je, kaže, ona važnija.

“Priča nam priču o malom ratnom osječkom radiju, nastojeći dočarati zvuk star više od 25 godina. Ispričana kroz sjećanja brojnih autora na osoban i neposredan način, ova je knjiga svojevrsni spomenar koji iz prve ruke svjedoči o zbivanjima u ratnom Osijeku. Spontano i jednostavno nižu se sjećanja jedine generacije podmorničara koji nam na sebi svojstven način pričaju o ondašnjim radijskim zgodama i nezgodama. U potrazi za širom slikom vremena u kojem je nastala 'Žuta podmornica', knjiga je uključila i brojne druge pripovjedače iz raznih područja života koji nam, kao i dečki s radija, jednostavno i toplo prenose svoja sjećanja na Domovinski rat u Osijeku i oko njega”, navodi prof. Mučalo.

“Žuta podmornica”, ističe prof. Mučalo, oglasila se u teško ratno vrijeme, spontano i neformalno, u cijelosti mijenjajući dotadašnje (i dominantno) shvaćanje uloge radija u hrvatskom društvu. “Bio je to radio za specijalne potrebe, u specijalnim uvjetima rada. 'Žuta podmornica' nije bio 'stari, dobri radio', nego novi i oštri, neformalan i zafrkantski program, pravi samonikli proizvod ratne stvarnosti Osijeka. Danas se samo rijetki Osječani još sjećaju te eterske avanture. Htjeli mi to ili ne vrijeme uvijek učini po svom. Ali, verba volant, scripta manent. Upravo zato je 'Žuta podmornica - 25 godina poslije' dragocjen spomenar na dio hrvatske ratne radiofonije koja je, nema sumnje, itekako obilježila vrijeme Domovinskog rata. Autorima stoga treba čestitati, a knjizi napisanoj u sjećanje na radio kojeg više nema, poželjeti srdačnu dobrodošlicu i čim više čitatelja”, peporučuje monografiju prof. Mučalo. J.P.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas