Osijek
OKRUGLI STOL GRADSKE LIGE PROTIV RAKA

Hrvatska među pet zemalja s najlošijim izlječenjem raka pluća, prostate i želuca
Objavljeno 6. veljače, 2018.

- Imati rak ne znači kraj života, već početak borbe. Danas je preživljenje od određnih vrsta karcinoma u zapadnim državama Europe dosegnulo postotak od čak 90 posto. Stoga nema mjesta strahu - poručio je jučer dr. Nikola Kraljik iz osječkog ZZJZ-a.

Naime, u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se svake godine obilježava 4. veljače, u ponedjeljak je u prostorijama HGK u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek održan okrugli stol “Ja mogu – mi možemo”, a tom prigodom svoja iskustva podijelili su stručnjaci u ovom području medicine.

- Žalosno je što kod nas primjerice u razdoblju od 2010. do 2014. nema porasta preživljenja kod raka vrata maternice. Svjetsko istraživanje preživljenja od raka pokazuje da je Hrvatska ispod europskog prosjeka. Iako smo posljednje desetljeće postigli napredak u preživljavanju od raka u naših sugrađana, još uvijek smo daleko ispod uspjeha razvijenih europskih zemalja, osobito u sijelima raka za koje već jedno desetljeće provodimo Nacionalne programe ranog otkrivanja raka. Stoga su nam potrebni učinkoviti programi i strategije kako bismo bili uspješni u kontroli i borbi protiv zloćudnih bolesti - poručio je dr. Kraljik.

Inače, prema istraživanju CONCORD-3, u časopisu The Lancet od tridesetak zemalja u Europi za koje su objavljeni podaci, Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim preživljenjem za rak pluća (10 posto), prostate (81 posto), želuca (20 posto), debelog crijeva (kolon 51 posto, rektum 48 posto) i mijeloidnih leukemija u odraslih (32 posto). S pozitivne strane, preživljenje za zloćudne bolesti u dječjoj dobi (limfomi (95 posto), tumori mozga (73 posto) i akutna limfoblastična leukemiju (85 posto) usporedivo je s preživljenjem u razvijenijim europskim zemljama. Za druga česta sijela raka u Hrvatskoj poput dojke (79 posto), melanoma kože (77 posto) i raka vrata maternice (63 posto) također smo u donjem domu zemalja rangiranih po preživljenju. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas