Regija
ŠUMSKOM NAKNADOM NEZADOVOLJNI I NA VINKOVAČKOM PODRUČJU

Iz Hrvatskih šuma stižu mrvice
Objavljeno 6. veljače, 2018.

VINKOVCI

Iako Hrvatske šume ispunjavaju svoju obvezu i općinama i gradovima na čijem su području šume koje eksploatiraju redovito isplaćuju šumsku naknadu, načelnici i gradonačelnici najistočnije županije nisu zadovoljni iznosima i smatraju kako se postotak mora povećati s postojećih 3,5 na 5 posto, kako je bilo do dolaska Milanovićeve vlade.

- Šumski je doprinos redovita naknada koju Hrvatske šume uplaćuju lokalnoj samoupravi, općinama i županijama kao naknadu za vrijednost prodaje drveta na panju i, sukladno sa Zakonom o šumama, pravne osobe koje prodaju proizvode iskorištavanja šuma (drvni sortimenti) plaćaju šumski doprinos u visini od 3,5 posto prodajne cijene proizvoda na panju, a u brdsko-planinskim područjima i područjima posebne državne skrbi 5 posto – objašnjavaju u Hrvatskim šumama pa ističu kako su u 2016. (za 2017. podatci još nisu ažurirani) općinama i gradovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji isplatili gotovo šest milijuna kuna šumske naknade. Prema tim podatcima Grad Otok, općine Drenovci i Vrbanja, gdje su velike površine pod šumama, primili su iznose veće od milijun kuna, ali ima i općina koje su dobile nekoliko tisuća, desetaka ili stotina tisuća kuna, pa i onih, poput Markušice, sa samo 30 kuna ili Nuštra sa 130 kuna, jer su kod njih skromne površine pod šumama.

- Mi imamo 13.000 hekatra pod šumama i godišnje dobivamo oko milijun kuna, ali mislimo da je to premalo s obzirom na količine koje kod nas posjeku i prodaju. Za Milanovićeve vlade tražili smo da se s 5 posto naknada poveća na 10 posto, ali ju je tadašnji ministar poljoprivrde Jakovina smanjio na sadašnjih 3,5 posto – kaže Josip Šarić, gradonačelnik Otoka. Podsjeća kako je Spačvanski bazen površine 42.000 hektara i tu se skriva veliko bogatstvo od kojega bi lokalno stanovništvo i jedinice samouprave trebali imati više koristi.

- U 2015. smo na ime šumske naknade dobili 17.279 kuna, 2016. nešto više, a 2017. gotovo 430 tisuća kuna. Kao što vidimo, prihod na temelju šumskog doprinosa oscilira. Prošle je godine puno viši jer se ušlo u šume koje su više od 20 godina bile pod minama. Sve ovisi o količini šume koja se iskorištava. Sredstva koja dobijemo koristimo za kapitalna ulaganja u infrastrukturu naše općine – kaže načelnik općine Stari Jankovci, Dragan Sudarević.

U Hrvatskim šumama podsjećaju kako je šumski doprinos stavka koju Hrvatske šume redovno planiraju na godišnjoj bazi, a isplaćuje se nakon realizacije kvartalno, pa je u cijeloj Hrvatskoj gdje ima šuma u 2014. uplaćeno 52,4 milijuna, a u 2015. nešto više od 50,3 milijuna kuna. Miroslav Flego

Eltzu vraćaju i dio Dubrave

- Općina Stari Jankovci zauzima površinu od 9517 hektara, od toga je 2512 hektara, ili 26,4 posto, pod šumom i one se odlikuju dobrom kakvoćom rasporeda stabala i izraženim prizemnim rašćem, grmljem i drvećem. Također, zadovoljni smo odnosom Hrvatskih šuma, šumarija Vinkovci i Vukovar, prema našoj općini i zahvaljujem im na partnerskom odnosu u uređenju pristupnih putova, izvješćima o radovima u šumi, pošumljavanju, odnosu prema lovačkim udrugama. No imamo i nemali problem, a to je povrat imovine grofu Eltzu, jer se očekuje da će mu biti vraćen i dio naše šume Dubrava – kaže načelnik Sudarević.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJANJE U VELIKOJ VIJEĆNICI

Slikovnica učenice Lane Vujnovac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće