Regija
POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI

Širokopojasni internet za županjsku Posavinu, Otok i općinu Nijemci
Objavljeno 6. veljače, 2018.

ŽUPANJA

U Županji je jučer potpisan Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta. Potpisali su ga čelnici Grada Županje, kao nositelja projekta, i općina u županjskoj Posavini - Babine Grede, Bošnjaka, Cerne, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Štitara i Vrbanje te Grada Otoka i Općine Nijemci. Direktorica Lokalne agencije za razvoj Vjeverica Ana Cvitković-Komesarović objašnjava da je riječ o prvoj, pripremnoj fazi. Sporazum je temelj za izradu projektne dokumentacije za prijavu na natječaj, koji će biti otvoren u ožujku i travnju.

- Sporazumom smo obuhvatili preostalo područje Vukovarsko-srijemske županije, koje to do sada nije učinilo. U sklopu projekta izradit će se studija izvodivosti i studija razvoja širokopojasnog interneta, što je preduvjet da bismo ga u pripremnoj fazi mogli kandidirati. Utvrdit će se ukupna vrijednost i sve tehničke karakteristike projekta. Ministarstvo regionalnog razvoja ocijenit će dokumentaciju te se za one najbolje u rujnu otvara privremeni zatvoreni natječaj i realno je očekivati da se u 2019. godini potpiše ugovor za izgradnju širokopojasnog interneta - objasnila je Cvitković-Komesarović.

Izrada projektne dokumentacije stajat će oko 200 tisuća kuna, što će u određenom postotku, ovisno o broju kućanstava na svojim područjima, sufinancirati spomenute jedinice lokalne samouprave. U ovom projektu to će za njih biti jedini financijski trošak.

- Riječ je o projektu poticanja izgradnje širokopojasnog interneta na prostorima gdje je utvrđeno da je to nekomercijalno i gdje privatni sektor ne bi uložio novac. Europska je komisija odlučila financirati takve projekte radi transparentnosti i jednakosti svih dijelova EU. To je ogroman projekt, čija će izgradnja trajati sljedećih nekoliko godina i ostvarit će na ovom području kompletnu infrastrukturu za širopojasni internet - zaključila je. Na taj bi se način svim građanima, bez obzira na to gdje žive, omogućio jednak pristup internetu.

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević napominje da u ovom trenutku nije poznato koliko će cijeli projekat koštati, ali ističe da je najvažnije što će se financirati novcem EU. Napominje da je cilj građanima omogućiti kvalitetniji internet i brže kolanje informacija, što je u današnje vrijeme bitno. Iznio je podatak da prema nekim procjenama širokopojasni internet može na razini države za 1,5 posto povećati BDP. Nova telekomunikacijska infrastruktura u županjskoj Posavini planira se staviti i u funkciju gospodarskog razvoja i biti preduvjet za realizaciju novih projekata. Marija Lešić Omerović

Za građane ništa sukplje

Potpisnicma sporazuma jako je važno što neće doći do porasta cijena za građane. Objašnjeno im je da će usluga koju će dobiti biti višestruko kvalitetnija uz cijenu koja će biti maksimalno na razini sadašnje cijene, uz mogućnost snižavanja. A jedinicama lokalne samouprave ostaje mogućnost dodatnim projektima kandidirati HotSpot lokacije s besplatnim internetom.

- Građane, u svakom slučaju, zanima hoće li imati jeftiniji ili možda i besplatan internet. Teorijski postoji mogućnost da usluga bude jeftinija, možda čak i besplatna. Mi ostvarujemo prihode od koncesije od T-Coma, a hoćemo li možda taj novac usmjeriti u to, odlučit ćemo na temelju svih parametara, koji se tek trebaju utvrditi - kazao je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće