Regija
UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Gradit će azil, ali mole pomoć svojih sugrađana
Objavljeno 6. veljače, 2018.

ĐAKOVO

Udruga za zaštitu životinja Đakovo kreće u gradnju skloništa za napuštene životinje. Nasušna je to potreba, jer puno je napuštenih pasa na ulicama Đakova, a koliko god se volonteri te udruge trudili u nastojanju da ih udome, često prođe puno vremena dok im pronađu novi dom. Grad Đakovo već im je donirao zemljište na kojem bi uskoro trebala početi gradnja skloništa, a iz udruge pozivaju sve građane koji im na bilo koji način mogu pomoći u ostvarenju ovog humanitarnog cilja da to učine, bilo donacijom građevnog materijala bilo novčanim prilozima.

- Uskoro počinjemo gradnju novoga skloništa za napuštene životinje na našoj zemlji. Zato molimo sugrađane za pomoć, ako netko ima bilo kakvog materijala koji mu je višak ili mu ne treba; od cementa, šljunka, željeznih cijevi, vijaka, čavala, stafli, krovnih letava do dasaka, bilo što što bi nama bilo od koristi, da nam to donira - poručuju iz udruge.

Inače, udruga djeluje dvije godine, a trenutno se o napuštenim životinjama brine desetak volontera. Zemljište koje su dobili od Grada Đakova nalazi se u Pisku, a životinje su, doznajemo od Suzane Mandarić, trenutno smještene u jednom privatnom prostoru.

- Imamo određeno vrijeme do kojeg ondje možemo biti i važno nam je da sklonište što hitnije sagradimo. Tamo je sada deset pasa i osam štenića, ali u privatnom smještaju imamo još desetak pasa. Uglavnom, ponajviše vodimo brigu o psima, ali trudimo se i s udomljivanjem mačaka, liječimo ih, steriliziramo, kastriramo i preko društvenih mreža tražimo udomitelje - kaže Mandarić. Naglašava i kako su im potrebni volonteri.

- Svaki dan idemo šetati i hraniti pse, pa bi nam još volontera dobro došlo. Mi nemamo nikakvih sredstava, malo nas je, a svi smo zaposleni, imamo svoje životne obaveze. Pokreće nas isključivo ljubav prema životinjama. Jednom kad kreneš u tu priču, više ih ne možeš ostaviti - ističe.

- Na sreću, puno smo pasa udomili prošle godine, a onda se opet pojave novi. Djelujemo u skladu sa svojim mogućnostima. Zahvalni smo Domu za starije, koji nam svaki dan ostavlja hranu za pse. Imamo i donacije suhe hrane. Nekad im i sami nešto skuhamo. Snalazimo se nekako - dodaje ova volenterka. Kaže i kako pri udomljivanju paze da životinje dođu u prave ruke.

- Obilazimo ih jednom mjesečno, ako vidimo da je životinjama dobro, a i udomiteljima, tada potpisujemo ugovor. Na našoj stranici na Facebooku možete vidjeti na kakve smo životinje nailazili, izgladnjele, bolesne, koje smo oporavili i izliječili - napominje Mandarić. U dogovoru su, kaže, i s Gradom Đakovom.

- Što god smo do sada trebali, uvijek su nam izišli u susret, vjerujemo da ćemo uz njihovu pomoć ostvariti i ovaj cilj, izgradnju skloništa - zaključuje.

Maja MUŠKIĆ
Ako želite pomoći

Svi koji na bilo koji način žele pomoći radu udruge, a osobito za gradnju skloništa za napuštene životinje, sve potrebne informacije mogu dobiti na broju mobitela 097 665 1717 ili pak uplatiti novac na broj računa HR1424020061100763827. Udruga će o svemu izvijestiti na svojoj Facebook stranici.

Najčitanije iz rubrike