Regija
FRANJEVAČKA BAŠTINA I TURIZAM

Novi muzej, knjižnica, suvenirnica i vidikovac
Objavljeno 6. veljače, 2018.

VUKOVAR

Franjevački samostan Vukovar predstavio je projekt “Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Vukovara”, kojim će se, ulaganjem u obnovu i revitaliziranje kulturnih dobara, otvoriti novi turističko-edukativni potencijali grada na Dunavu. Ukupna vrijednost projekta je 15 milijuna kuna, od čega 7 milijuna izdvaja Fond za obnovu i razvoj Vukovara, a 8 milijuna osigurano je u Europskom fondu za regionalni razvoj.

Gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ivica Jagodić, naglasio je kako je od osnutka, 1723., samostan bio i ostao rasadništvo vjere, ali i čuvar kulture, jezika i identiteta.

- Želimo se pokazati javnosti. Kroz povijest je samostan patio u teškim vremenima, a osobito se prisjećamo Domovinskog rata, kada je cijeli samostan stradao, no ipak smo uspjeli sačuvati i spasiti cijelo kulturno i umjetničko blago. Posjedujemo bogatu riznicu, koju želimo predstaviti ovim projektom. Budući će muzej obuhvaćati gotovo cijeli samostan, koji pripada najvišoj kategoriji spomenika. Podrum će biti obnovljen u stilu vinoteke i suvenirnice, toranj će postati vidikovac s kojega se vide cijeli grad, Dunav i vodotoranj. Tu su i hodnici, u kojima će biti izložene velike oltarne slike i kipovi, a srce muzeja bit će u južnom krilu samostana, gdje ćemo postaviti najveće umjetničko blago - objasnio je Jagodić te naglasio kako su najvažnije i najdragocjenije u samostanu knjige, jer su franjevci bili prosvjetitelji gotovo 150 godina u kontinuitetu. - Iz toga vremena imamo deset inkunabula, ali i rijetke knjige, kao i one koje su franjevci sami pisali. U potkrovlju će biti smještena nova knjižnica, a slijedi i restauracija 318 knjiga. Knjižnica će nositi ime po fra Marku Kuroltu, koji je nakon okupacije Vukovara 1991. uspio spasiti brojne predmete umjetničkog i knjižnog blaga vukovarskog samostana.

Jagodić je naveo kako će knjige biti katalogizirane i digitalizirane.

Građevinski radovi u okviru ovog velikog projekta trebali bi početi ovoga mjeseca. Projekt provodi Franjevački samostan u suradnji s Gradom Vukovarom, Turističkom zajednicom Vukovara, Gradskim muzejom Vukovar i Vukovarsko-srijemskom županijom. Svečanoj prezentaciji projekta nazočili su brojni predstavnici kulturnih institucija, čelnici grada i županije, a potporu je dala i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Dragana Korpoš

Dragana KORPOŠ

Podrum će biti obnovljen u stilu vinoteke i suvenirnice, toranj će postati vidikovac

15

milijuna kuna vrijedan je projekt - 7 milijuna daje Fond za obnovu i razvoj Vukovara, a 8 Europski fond za regionalni razvoj

U hodnicima će biti velike oltarne slike i kipovi, a u južnom krilu samostana najveće umjetničko blago

dragocjenost

NA RESTAURACIJU ČEKA 318 VRIJEDNIH KNJIGA

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOGORAŠI VUKOVARA RADE POPIS IZ 1991. GODINE

Imena 183 branitelja Mitnice koji su se predali s oružjem

2

ŽUPANIJSKA CESTA POSTALA DRŽAVNA

Kolodvorska bez prometa, šetnica u središtu Miholjca

3

UPRAVA SDFŽ-A PISALA RADNICIMA:

Neoporeziva nagrada za prisutnost na radu