Ekonomija
POLJOPRIVREDI DODATNIH 16,2 MILIJUNA KUNA

Četiri nova sektora u kvotama za plavi dizel
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će četiri nova sektora ući u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela, što bi trebalo biti 16,2 milijuna kuna dodatnih potpora sektorima koji nisu korisnici izravnih plaćanja. Riječ je o dodjelu kvota za svinjogojstvo, pčelarstvo, kopitare (konji, magarci) i peradarstvo.

Nacrt novog pravilnika Ministarstvo financija je krajem siječnja uputilo u postupak e-savjetovanja, a javna rasprava traje do 11. veljače. Iz Ministarstva podsjećaju da je sredinom 2010. uveden kartični sustav za provedbu sustava potrošnje plinskog ulja obojenog plavom bojom (tzv. plavi dizel) sukladno Zakonu o trošarinama. Sadašnji korisnici prava na potrošnju plinskog ulja obojenog plavom bojom za namjene u poljoprivredi korisnici su izravnih plaćanja, a pravo na potrošnju (tzv. kvota) obračunava se po površini poljoprivrednog zemljišta koje jedan korisnik obrađuje te za stoku za koje je korisnik u prethodnoj godini podnio zahtjev za izravna plaćanja, ili kao paušalno pravo po gospodarstvu. Prošle je godine Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo inicijativu za uvrštavanje novih sektora u sastav dodjele kvote za potrošnju plinskog ulja obojenog plavom bojom poljoprivrednicima u sektorima koji nisu korisnici izravnih plaćanja, a prijedlog je utemeljen na ekonomskim i proizvodnim pokazateljima potrošnje goriva u pojedinim proizvodnjama koji omogućuje potrošnju od oko 40 milijuna litara plavog dizela, što implicira gotovo 16,2 milijuna kuna dodatne neizravne potpore sektoru poljoprivrede preko oslobođenja plaćanja trošarine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Ovo je vrijedna potpora našim poljoprivrednicima, pogotovo onima koji su dosad bili nepravedno zakinuti za plavi dizel. Do sada su plavi dizel mogli dobiti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemljište, ali ne i naši svinjogojci ili pčelari koji ne posjeduju poljoprivredno zemljište, a koji također vrijedno rade svoj posao i imaju potrebu za gorivom", izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Zdenka RUPČIĆ
POLJOPRIVREDNICI TRAŽE UKIDANJE PLAVOG DIZELA I TROŠARINA NA GORIVO

Mi smatramo da je nakon 26 godina a pogotovo nakon ulaska u EU došlo vrijeme da se plavi dizel ukine i da mi kao svi poljoprivrednici u EU točimo eurodizel, poručili su jučer iz Udruga OPGH Život. Dodaju kako plavi dizel nema istu kvalitetu kao eurodizel zbog boje koja se u njega stavlja i djelomično ostaje u sustavu motora, a najbolje se vidi na filtrima goriva. “Problem je i što se plavi dizel ne toči na svim crpkama, a uz to mora se posebno skladištiti (da se ne ide svaki dan na crpku), što je i sigurnosni problem. Zbog situacije u poljoprivredi tražimo da se ukinu sve trošarine na gorivo za poljoprivredu i ribarstvo, čime bi omogućili veću konkurentnost i lakši razvoj posrnule poljoprivrede”, navode iz Života.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRAVEDNOST U LANCU OPSKRBE HRANOM

Europska komisija predložit će povećanje transparentnosti cijena

2

SAJAM OPG-OVA NA FAZOS-U

Dobro povezana znanost i struka

3

HRVATSKA NA DNU PO KVALITETI PODUZETNIČKE OKOLINE

Birokracija koči razvoj