Mozaik
NA MREŽNIM STRANICAMA HRT

Meteorološke karikature
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ovoga mjeseca na svojim mrežnim stranicama hrt.hr počinje s objavljivanjem karikatura povezanih s meteorologijom, a riječ je o inicijativi koju je pokrenuo HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula. Vrijeme, odnosno njegova prognoza, neiscrpna je tema razgovora već desetljećima i zbog redovitih promjena i svega onoga što te promjene nose i zbog meteoroloških ekstrema, poput suša i poplava koji se u posljednje vrijeme događaju i kod nas i u svijetu. Meteorološke karikature na Vakulin će poticaj upravo ove godine biti i tema Međunarodne izložbe karikatura u Zagrebu koju organizira Hrvatsko društvo karikaturista (HDK) pod naslovom Meteorologija: (vrijeme, klima, prognoze i dr.).

- Vremenska prognoza dosad je mnogo puta bila tema mnogobrojnih karikaturista, pa smo ove godine upravo meteorologiji odlučili posvetiti našu međunarodnu izložbu – festival karikature - ističe predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista Davorin Trgovčević.

Popularni HRT-ov meteorolog kaže kako ideja spajanja meteorologije i karikature datira još iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća iz razdoblja Televizije Zagreb, kada se popularnost meteorologije povećavala karikaturama hrvatskoga karikaturista, novinara i dizajnera Dinka Žibrata.

- Ovo je također pokušaj unošenja vedrine u svakodnevicu opterećenu problemima, pa i onima meteorološke prirode, te poticaj za malo smijeha i vedrine, bez obzira na pokrivenost neba oblacima, jugom, burom te biometeorološkim prilikama i neprilikama - ističe Vakula. Izložba Hrvatskoga društva karikaturista bit će otvorena za sve autore, rok za dostavu radova je 19. travnja 2018., a podrobniji podaci i upute mogu se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskoga društva karikaturista hdk.hr. Meteorološke karikature, koje će se od ovoga mjeseca svakodnevno moći pronaći na mrežnim stranicama HRT-a, bit će vidljive i na drugim medijskim platformama, uključujući i nedavno nadograđenu aplikaciju HRT meteo. T.K.

Možda ste propustili...

SJAJNA SLASTIČARKA UDRUGE KUHARA GRADA ORAHOVICE

Hrvatski kup u Solinu: Zlato za Sandru Jadek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRADAO POPULARNI PJEVAČ NARODNE GLAZBE

U nesreći u Njemačkoj poginuo Šaban Šaulić

2

U OPATIJI ODRŽANA DORA 2019.

Roko i "The Dream" putuju na Eurosong

3

ZIMSKI ŠOKAČKI DIVANI

Marinela Knežević iz Tenje najljepša Slavonka