Učionica
CENTAR IZVRSNOSTI

Darovita djeca sada mogu ostvariti svoj potencijal
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Krajem prošle godine Grad Osijek započeo je realizaciju projekta Centar izvrsnosti.

Riječ je o novom obrazovnom projektu koji donosi besplatne izvannastavne aktivnosti u području znanosti i umjetnosti za darovite učenike od petog do osmog razreda osnovne škole. Osnovne škole “Retfala”, “Mladost”, “Tin Ujević“, OŠ Antuna Mihanovića, Jagode Truhelke, Vladimira Becića, Franje Krežme i OŠ Svete Ane preuzele su ulogu podcentara Centra izvrsnosti.

Odabrani su nastavnici - voditelji radionica, održana je dodatna izobrazba nastavnika za rad u Centru, školski psiholozi testirali su svu djecu od petog do osmog razreda te utvrdili listu učenika potencijalnih polaznika Centra. Određeni su termini radionica te je naposljetku proveden i javni natječaj za nabavu sredstava i materijala za njihovo provođenje.

Žana Gamoš, zamjenica osječkog gradonačelnika, istaknula je kako je cilj projekta razvoj i njegovanje učeničkih kreativnih ponašanja i izvrsnosti. Jedan od ciljeva je i razvoj darovitosti učenika u dva široka područja ljudske djelatnosti, a to su umjetnost i znanost. Prva radionica održana je 4. studenoga 2017. za umjetničko područje.

Na radionice Centra izvrsnosti prijavilo se 485 učenika od petog do osmog razreda osnovne škole, koji će u ovoj školskoj godini sudjelovati na 23 četverosatne radionice.

Koordinator cijelog projekta, Željko Rački s Odsjeka za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmyera, predstavio je cilj projekta kao sustavnu identifikaciju darovitih učenika kako bi im se omogućio razvoj sposobnosti, koje će naposljetku biti uložene u stjecanje kompetencija u dvama širokim područjima. Riječ je o jezično-umjetničkim i prirodno-znanstvenim područjima, koja će biti zastupljena u osam osječkih osnovnih škola, a provodit će ih mentori prema pripremljenom, interaktivnom i kreativnom programu svaka dva tjedna.

Grad Osijek u 2018. godini osigurao je u proračunu pola milijuna kuna za djelatnost Centra.

GRUPNO TESTIRANJE

Sva djeca s područja grada Osijeka bila su uključena u grupno testiranje, koje su psihiolozi proveli zadatcima neutralna sadržaja, identificiravši naposljetku djecu koja imaju velik kapacitet za učenje.

Možda ste propustili...

IZV. PROF. DR. SC. VLADIMIR DUGALIĆ DEKAN KATOLIČKOGA BOGOSLOVNOG FAKULTETA U ĐAKOVU

„Perspektivu KBF-a vidimo u transdisciplinarnim studijskim programima“

NASTAVLJEN CIKLUS OTVORENIH PREDAVANJA „SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-U“

„Što se krije u arhivu Župe sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi?!“

DAN OTVORENIH VRATA NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU

Srednjoškolcima predstavljeni svi odsjeci i djelatnosti Akademije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana