Učionica
CENTAR IZVRSNOSTI

Darovita djeca sada mogu ostvariti svoj potencijal
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Krajem prošle godine Grad Osijek započeo je realizaciju projekta Centar izvrsnosti.

Riječ je o novom obrazovnom projektu koji donosi besplatne izvannastavne aktivnosti u području znanosti i umjetnosti za darovite učenike od petog do osmog razreda osnovne škole. Osnovne škole “Retfala”, “Mladost”, “Tin Ujević“, OŠ Antuna Mihanovića, Jagode Truhelke, Vladimira Becića, Franje Krežme i OŠ Svete Ane preuzele su ulogu podcentara Centra izvrsnosti.

Odabrani su nastavnici - voditelji radionica, održana je dodatna izobrazba nastavnika za rad u Centru, školski psiholozi testirali su svu djecu od petog do osmog razreda te utvrdili listu učenika potencijalnih polaznika Centra. Određeni su termini radionica te je naposljetku proveden i javni natječaj za nabavu sredstava i materijala za njihovo provođenje.

Žana Gamoš, zamjenica osječkog gradonačelnika, istaknula je kako je cilj projekta razvoj i njegovanje učeničkih kreativnih ponašanja i izvrsnosti. Jedan od ciljeva je i razvoj darovitosti učenika u dva široka područja ljudske djelatnosti, a to su umjetnost i znanost. Prva radionica održana je 4. studenoga 2017. za umjetničko područje.

Na radionice Centra izvrsnosti prijavilo se 485 učenika od petog do osmog razreda osnovne škole, koji će u ovoj školskoj godini sudjelovati na 23 četverosatne radionice.

Koordinator cijelog projekta, Željko Rački s Odsjeka za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmyera, predstavio je cilj projekta kao sustavnu identifikaciju darovitih učenika kako bi im se omogućio razvoj sposobnosti, koje će naposljetku biti uložene u stjecanje kompetencija u dvama širokim područjima. Riječ je o jezično-umjetničkim i prirodno-znanstvenim područjima, koja će biti zastupljena u osam osječkih osnovnih škola, a provodit će ih mentori prema pripremljenom, interaktivnom i kreativnom programu svaka dva tjedna.

Grad Osijek u 2018. godini osigurao je u proračunu pola milijuna kuna za djelatnost Centra.

GRUPNO TESTIRANJE

Sva djeca s područja grada Osijeka bila su uključena u grupno testiranje, koje su psihiolozi proveli zadatcima neutralna sadržaja, identificiravši naposljetku djecu koja imaju velik kapacitet za učenje.

Možda ste propustili...

TRADICIONALNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U VUKOVARU

Na 17. Ružičkinim danima sudjelovala 424 autora iz 11 zemalja

PROF. DR. SC. DRAGO ŽAGAR, DEKAN FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

„Stalno evaluiramo i prilagođavamo naše studijske programe potrebama tržišta rada“

POČINJE SVEUČILIŠNO ŠPORTSKO PRVENSTVO U NOVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Studentice i studenti Sveučilišta u Osijeku natjecat će se u ukupno 11 športova