Osijek
NASTAVLJA SE PROJEKT “PRONAĐI ME”

Kreativci iz Strojarske škole dvaput među najboljima
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Osječka je Strojarska tehnička škola prošle godine već četvrti put sudjelovala u Programu promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja za turizam, a drugi je put kreativni projekt njezinih marljivih učenika uvršten i u među tri najbolja u Republici Hrvatskoj. Naime, projekt “Pronađi me” (eng. “Find me”), koji je financiralo Ministarstvo turizma, povezao je dvije nužne pretpostavke za daljnji razvoj hrvatskog turizma – tehnologiju i sigurnost.

Tako je pod vodstvom prof. Dalibora Rašića šestero maturanata sa smjera Računalni tehničar za strojarstvo lani prijavilo projekt kojemu je glavna ideja bila konstrukcija i izrada uređaja za pronalazak izgubljenih ili unesrećenih planinara i izletnika. Zamišljeno je da se proizvod izradi u dva dijela: prvi bi se nalazio na bespilotnoj letjelici (dronu), te bi primao signale, dok bi se svojevrsna narukvica, odnosno drugi dio, nalazila na planinaru/izletniku, te bi odašiljala signale s koordinatama izgubljene osobe. Stoga je najvažnije samo da najam ili kupnja takve narukvice bude povoljna kako bi svoje mjesto pronašla u mnogim planinarskim domovima ili okupljalištima izletnika - objasnio je Rašić.

Naglašava kako su za cjelokupnu provedbu najzaslužniji učenici Tea Kovačević, David Blažević, Borna Butković, Andrija Habus, Mario Kantor i Adam Varga. Rašić je podsjetio kako je Ministarstvo turizma 2014. podržalo i projekt pod nazivom “Gastro rašlje”, kojim je Strojarska tehnička škola u Osijeku prvi put prepoznala prednosti hvalevrijednog programa za strukovne škole.

Ministarstvo turizma ovaj program provodi od 2009. godine, a u 2017. su, osim projekta “Pronađi me”, prepoznali i potencijal projekta “The Art of Chocolate” Turističko ugostiteljske škole Split, u partnerstvu sa Školom likovnih umjetnosti Split, te projekt “Meeting point Sopot” Srednje strukovne škole Vinkovci u suradnji s Dvodjeljsko tehničkom školom Vinkovci. M. Mandić

NOVI JAVNI POZIV ŠKOLAMA

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske objavilo je 31. siječnja Javni poziv za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u turizmu kojim podsjećaju sve zainteresirane strukovne škole na slanje potrebne dokumentacije o projektima do 28. veljače ove godine. Tako će ukupno 350 tisuća kuna biti dostupno za širok spektar projekata koji se moraju temeljiti na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti, te na pozitivnim učincima za zaštitu okoliša ili uvođenju tehnologija za razvoj i daljnju promociju hrvatskog turizma. Iznos zatraženih sredstava projekata može iznositi 20 tisuća kuna ako se prijavljuje jedna škola, odnosno 40 tisuća kuna ako se prijavljuju škole partneri. Naposljetku, jedino što je potrebno to su kreativne ideje najmanje troje učenika pod vodstvom mentora, odnosno nastavnika strukovne škole.

350

tisuća kuna nepovratne financijske potpore osiguralo je Ministarstvo turizma RH

Najčitanije iz rubrike