Sport
VJEKOSLAV ĐEBIĆ

Posvetio šahu 50 godina svoga života od stoljeća šaha u Donjem Miholjcu
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Dugovječnost popraćena rezultatima! Prepoznala je to i komisija Glasa Slavonije koja je odlučila da Vjekoslavu Đebiću, 70-godišnjaku, početkom tekuće godine za prošlu dodijelili nagradu “Sokol”. Taj samozatajni Donjomiholjčanin gotovo da nije mogao dobiti bolji poklon za ulazak u osmo desetljeće života, iako je u svome rodnom gradu često dobivao priznanja.

Od osnovne škole

Gospodin Đebić prilično je poznat i izvan naših regionalnih okvira. U proteklih, naime, 50 godina, koliko se aktivno bavi šahom u matičnom ŠK Donji Miholjac, proputovao je dosta toga i stekao brojna poznanstva, mnoga njegujući i danas unatoč protoku puno vremena. Više je, međutim, od 50 godina otkako se Vjekoslav susreo s crno-bijelom pločom na 64 polja o čijim početcima je rekao:

- Šah sam zavolio u donjomiholjačkoj osnovnoj školi, a definitivno se za njega opredijelio pohađajući srednju Ekonomsku školu u Osijeku. Tada sam branio školske boje na tadašnjim prvenstvima koja su imala zavidan tretman i golemu konkurenciju jer je šah bio vrlo popularan široj populaciji mladeži. Iako se i danas mnogi posvete toj aktivnosti, nije u fokusu javnosti i nema potreban tretman, tako da je sve teže privući nove zaljubljenike u taj sport koji ponajprije razvija razmišljanje te upornost i izdržljivost, prijeko potrebne za surovu životnu svakodnevicu - uvodno će gospodin Đebić koji je po povratku iz Osijeka ostao stalni stanovnik rodnog grada.

Okrenut budućnosti

I šahovska konstanta budući da je prošao sve klupske razine, prvo igrača i trenera te potom funkcionara, da bi danas bio predsjednik ŠK-a Donji Miholjac. Prema potrebi zaigravši u trećeligaškom državnom prvenstvu na čijoj se razini taj klub natječe. Skromno i samozatajno kao u proteklih 100 godina otkako se u Donjem Miholjcu šah organizirano igra. Pola toga vremena, jednog od najstarijih klubova na ovim prostorima, Vjekoslav je, dakle, suvremenik. S naglaskom na budućnost, o čemu kaže:

- Moguće da je prevaga pri odabiru za prestižnu nagradu “Sokol” bio i moj doprinos za proglašenje donjomiholjačke Osnovne škole “August Arambašić” kao najsportskije u Osječko-baranjskoj županiji, pri čemu je šahovska sekcija dala značajan doprinos. Godinama sam tamo trener i promotor šaha nastojeći što više mladih privući toj korisnoj aktivnosti. Do sada sam uspijevao i klub je postojao zahvaljujući tim kadrovima, kako će, vjerujem, i u buduće. Teško mi je, međutim, naći nasljednika jer mnogi koji bi to mogli nakon što, uglavnom, postanu akademski građani egzistenciju rješavaju izvan istočne Hrvatske, odnosno Donjeg Miholjca koji je, također, gospodarski nemoćniji nego što je bio prije nekoliko desetljeća.

Svoje šahovsko znanje stjecao je i od internacionalaca.

- Lokalna sredina mi priznaje da sam dobar pedagog i edukator, a to mogu zahvaliti ruskom šahovskom internacionalnom majstoru Aleksandru Lisensku koji je bio stanovnik Donjeg Miholjca upravo kada sam osobno šahovski postao ambiciozniji i mnoge sam stvari od njega naučio. Prenosim ih i danas na mladež i članove kluba kojih je ukupno 20 u tri natjecateljske kategorije (seniori, juniori, kadeti, nap. a.) te su jamac opstojnosti kluba. Žao mi je što trenutačno nenamo ženskih članova kojih je nekad bilo dosta, ali se nadam da će se to uskoro promijeniti. Već u mojoj eri, jer ću dok budem mogao raditi s djecom, s kojom smo počeli već i u vrtićkoj dobi, iako bi mi nasljednik, odnosno više suradnika dobrodošli - zaključio je gospodin Đebić zadovoljan osječkom dobrodošlicom i nagradom.

Dražen LEKŠAN
Najčitanije iz rubrike