Osijek
POKLADNO JAHANJE U TENJI

Tradicija prerasla u turističku ponudu
Objavljeno 4. veljače, 2018.
Manifestacija je prerasla okvire Tenje kao prigradskog naselja, jer na nju dolaze i brojni gosti iz okolice Osijeka

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Unatoč pravoj snježnoj mećavi, tradicija i narodni običaji žive u srcima Tenjaca. Pokazali su to u subotu pokladni jahači i mještani na trinestom zaredom Pokladnom jahanju. To je manifestacija koja je prerasla okvire Tenje kao prigradskog naselja, jer na nju dolaze i iz okolice. Kulturno-tradicijsku manifestaciju organiziraju Centar za kulturu i sport Tenja, čiji je predsjednik Josip Mihaljević na svom konju jahao selom.

Okupljanje jahača počelo je kod DVD-a Tenja, a prva postaja bila je u Matoševoj ulici, gdje se, do dolaska konja, pekle kobasice i slanina koje su se "isprepretale" s ostalim domaćim proizvodima i slasticama i pićem. Srca građana još su više zaigrala kada je povorka konja s momcima, ali i jednom djevojkom, u sedlima pridošla pjevajući stare pjesme. Mihaljević, ujedno i predsjednik Mjesnog odbora Tenja i KUD-a Josip Šošić, koji djeluje u sklopu tenjskog Centra, kazao je kako im je cilj pokladno jahanje spasiti od zaborava. Zato ga godinama uvrštavaju u svoj program kao prikaz sa željom da se ovaj događaj prepozna kao turistički potencijal kojim su Tenjci samoinicijativno proširili ponudu grada Osijeka, odnosno Tenje kao osječkog predgrađa.

Župan Ivan Anušić istaknuo je važnost ovakvog događaja.

- Pokladno jahanje specifična je tradicija koja je samo na ovim područjima Posavine, Slavonije i Baranje. Danas smo ovdje, ali ovo više nije smisao pokladnog jahanja odnosno izlazaka s ovim konjima, krasnim životinjama kao što je bilo u povijesti kada je to bilo zbog raznih vojnih aktivnosti i obrane ovog našeg podrucja. Danas je to prelijepi folklor i Županija se time ponosi i treba podržavati ovakve manifestacije - rekao je župan.

Dogradonačelnica Gamoš nije krila oduševljenje. “Ja sam ponosna Tenjanka i ponosna sam na sve naše Tenjanke i Tenjane, na našeg Joku (Josipa Mihaljevića) i ekipu koja iz nam godine u godinu vraća čari tradicije, običaja, povijesti u ovo naše lijepo prigradsko naselje u kojem je, kao dijelu grada, atmosfera onako prava domaćinska. Ono što me dodatno veseli su i ovaj snijeg koji pada, pahulje koje daju još ugodniji i topliji doživljaj. A pogotovo kada vidite naše najmlađe koji uživaju u grudanju, onda je doživljaj uistinu za deset”, kazala je Gamoš.

Darko PEJIĆ
OPET ĆE SE VRATITI U TENJU

Značajan obol ovoj manifestaciji dalo je 120-ak tenjskih obitelji koje zajednički dočekuju i čašćavaju pokladne jahače. Častili su se i brojni gosti koji su u Tenji stekli status redovitih turista u ovo doba godine. Prema viđenome vratit će se oni zasigurno i iduće godine.

Možda ste propustili...

MANJE STANOVNIKA, ALI VIŠE ZAPOSLENIH

Svaki mjesec 2 posto manje nezaposlenih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJEN POPIS NAJBOLJIH UČITELJA, NASTAVNIKA I SURADNIKA

U zvanje mentora i savjetnika promovirano je i devetnaest osječkih učitelja i nastavnika

2

OSJEČANI LJUTI NA ŠALTERSKE SLUŽBENIKE JEDNE BANKE

Nema bankovne transakcije bez potpisa marketinške suglasnosti?!

3

VRHUNAC SEZONE RESPIRATORNIH INFEKCIJA

Čekaonice krcate, većina
pacijenata boluje od viroze

oglas