Sport
KANAĐANI U OSIJEKU

Tenis je kod nas, nakon hokeja, sport broj dva
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Kao i prošle godine kada je u dvorani Gradski vrt gostovala Davis Cup reprezentacija Španjolske, i ove su veljače u Osijek stigli gostujući navijači. Nije Kanađana bilo u tolikom broju kao Španjolaca lani, no složno i glasno bodrili su svoju momčad protiv Hrvatske u 1. kolu Svjetske skupine.

Kim i Jarrett

Među njih 40-ak bili su i Kim i Jarrett, dvoje teniskih navijača sa suprotnih strana najveće zemlje američkog kontinenta. Kim je iz Vancouvera, Jarrett iz Toronta, a zajedno su se našli u Gradskom vrtu pružiti podršku svojim tenisačima u dvoboju protiv naše reprezentacije. Oboje su stalni pratitelji Davis Cupa, s tim što je za Jarretta ovo prvo gostovanje, dok je Kim već pratila svoju reprezentaciju diljem svijeta.

- Već sedam godina pratim kanadsku Davis Cup reprezentaciju neovisno o tome gdje igra u svijetu. I u kojem sastavu igramo protiv koga, tu smo da bodrimo Kanadu, jedino je to važno. Bila sam u Srbiji, Japanu, Belgiji, Francuskoj i sada u Hrvatskoj. I, naravno, svuda po Kanadi – pričala je Kim.

Dobro je poznato kako je u zemlji javorovog lista hokej neprijeporan među sportovima, a posljednjih godina tenis strelovito grabi prema vrhu.

- Hokej je apsolutno nešto posebno za nas, dok tenis objektivno nije bio nešto popularan sve do pojave Milosa Raonica, a pogotovo kada se probio u top 10. Sada imamo i velike mlade nade, Denisa Shapovalova te Felixa Auger-Aliassimea. Sve više djece uzima teniski reket u ruke i mislim da je sada tenis postao sport broj dva, da je popularniji od nogometa – istaknuo je Jarrett.

Za oboje je ovo prvi dolazak ne samo u Osijek nego i u Hrvatsku, a bez obzira na za njih nepovoljan ishod meča, odavde će ponijeti samo pozitivne uspomene.

- Drago mi je što sam došla ovamo, stvarno nam je lijepo. Svi su prema nama iznimno ljubazni i prijateljski nastrojeni i definitivno se veselim i drugi put doći – iznosila je svoju ocjenu boravka na istoku Hrvatske Kim koja je posebne pohvale izrekla i za domaću gastronomsku ponudu.

Atrakcija

- Sve je bilo odlično, hrana je sjajna, porcije su goleme, a sve je superukusno. I dobijete toliko toga, tako da se stvarno isplatilo.

Jarrett je također bio oduševljen gostoljubljivošću Osječana, za koje su očito bili i svojevrsna atrakcija.

– Iznenađen sam koliko se svi prijateljski odnose prema nama, gdje god dođemo, ljudi nas pozdravljaju, trube iz auta, slikaju se s nama i požele nam sreću. Stvarno nismo naišli ni na koga tko nije bio dobar prema nama.

Put na drugi kontinent, i to u situaciji kada u goste idete favoriziranom domaćinu kojeg predvodi treći tenisač svijeta, a bez svog najboljeg igrača i na podlozi koja nije baš prvi izbor Kanađanima, i nisu baš neki argumenti za optimizam uoči dvoboja. No, nitko od kanadskih navijača nije bio pesimističan za tri osječka dana Davis Cupa.

- Iskreno, uvijek kada idemo na meč mislimo pozitivno i vjerujemo u pobjedu. Tako jedino i treba, jer bez obzira na odnos snaga, uvijek se u tenisu sve može dogoditi – potvrdila je Kim optimizam gostujućih navijača, dok se Jarrett nadovezao kako bi u budućnosti, kada stasaju mlade nade, to moglo biti još izraženije.

- Imamo igrače koji možda nisu najviše rangirani, ali su "ubojice" najvećih, odnosno znaju pobijediti i igrače iz samog vrha. Pospisil je dobio Murrayja i kada ima dobar dan, može dobiti svakoga, Shapovalov je sjajan mladi igrač koji je već pobjeđivao Nadala, Tsongu i Del Potra. Zato i jesmo toliko optimistični – pojasnio je Jarrett, koji je s ostalim Kanađanima četverodnevni boravak u Osijeku zaključio jučer nakon dvoboja. Iako rezultatski za njih nije bilo uspješno, ipak će iz grada na Dravi ponijeti lijepe uspomene.

Goran ROGULJIĆ
Torta i pobjeda za izbornika

Izbornik hrvatskih tenisača Željko Krajan u Osijeku je proslavio 39. rođendan. Bio je to za njega lijep, ali vrlo stresan dan. Izbornik je slavio u subotu, a dozu živciranja priredili su mu Marin Čilić i Ivan Dodig koji su u paru protiv Nestora i Pospišila gubili 2:0 u setovima i 4:1 u trećem. Ipak, kumovi su uspjeli preokrenuti i pobijediti.

- Bio je ovo nikad stresniji rođendan, ali na kraju hvala momcima na poklonu. Nema ljepšega nego kad sjediš na klupi i prolaziš kroz sve moguće faze koje u tenisu postoje u jednom meču. Ovo je najljepši poklon koji su mi mogli prirediti - zahvalio je izbornik Krajan svojim igračima.

U svlačionici ga je dočekala rođendanska torta, a u press-centru je otvoren šampanjac. I. Li.

Možda ste propustili...

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike