Sport
ZORAN ZEKIĆ NAKON MARBELLE

Živcira me što jeftino
primamo pogotke
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Završene su pripreme nogometaša Osijeka za proljetni dio sezone u HNL-u, a prema onom što smo vidjeli u Marbelli zaključak je samo jedan: Bijelo-plavi će biti - bombonijera. Dođeš, pogledaš, ali nikad ne možeš sa sigurnošću znati što ćeš dobiti.

Predsezona nije bila idealna za trenera Zorana Zekića i njegovu momčadi. Samo četiri tjedna priprema (dva kraće od idealnih šest, nap.a.), brojne sitne ozljede, skraćen igrački kadar te širokogrudnost prema protivnicima mučili su Zekića tijekom pripremnog razdoblja.

Nema zabrinutosti

U tom ubrzanom ritmu treninga prvi put su se u Zekićevoj eri dogodile i nešto brojnije ozljede. Istina, osim Marijana Antolovića (koji je uspješno operirao prednje križne ligamente, nap.a.) ostali su zdravstveni problemi bili lakšeg oblika, ali dovoljni za remećenje normalnog intenziteta.

- Bilo je nešto više ozljeda nego obično, ali većinom se radilo o mehanici ili lakšim istegnućima. Malo nas jesu premetile, ali samo u bržem hvatanju ritam. U proljeće ćemo ući s četiri tjedna priprema, što znači kako ćemo ritam hvatiti još i u prvim kolima. Tek smo pred kraj boravka u Marbelli malo smanjili intenzitet treninga, i to se odmah vidjelo u susretu protiv Lokomotiva koji smo jedini odigrali na prihvatljivoj razini - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Prošle zime igre u Marbelli bile su temelj optimizma. Ove godine baš i nije tako. Ima li razloga za brigu?

- Nema. Ja nisam zabrinut, pa ne trebaju biti ni naši navijači. Naravno, živcira me što jeftino pripremamo pogotke. Zbog takvih pogrešaka nikako ne možemo napraviti korak naprijed, stalno se vrtimo na istom mjestu, ali valjda smo u ove četiri utakmice ispucali sve zalihe pogrešaka. Gledajte, prošle zime smo u Marbellu došli nakon tri tjedna priprema, imali smo širi igrački kadar i zato smo izgledali bolje u prijateljskim utakmicama. Ove godine smo stigli nakon tjedan dana i sa suženim mogućnostima rotacije. Imali smo nekoliko mlađih, ali s njima treba biti oprezan u susretima protiv tako jakih suparnika. Možda su oni bili i preteški za nas s obzirom na trenutak i okolnosti, ali nema veze, te su utakmice poslužile svojoj svrsi.

Velika proljetna borba

Igrački kadar kojim raspolaže kvantitativno je oslabljen. Nema više Andreja Lukića, Nikole Matasa i Zorana Lesjaka, a iznimno je važno hoće li Muzafer Ejupi i Dmitro Lopa biti raspoloženiji negoli jesenas.

- Mogu se složiti kako u Ejupiju i Lopi imamo određene rezerve. Međutim, našim najvećim problemom držim nedostatak prave konkurencije u borbi za mjesta u prvoj momčadi. Otišla su nam tri igrača koja su činila upravo to, mladi nisu još do kraja spremni izazvati tu borbu, a pojačanja nema. Čak i da ih dobijemo ovaj tjedan, jasno je kako ćemo na Dinamo ići sa snagama koje su bile na pripremama u Španjolskoj. Treba nam jača, žešća konkurencija za momčad jer to je jedan od načina koji bi nas učinio boljima i jačima.

Proljetni dio sezone donosi veliku neizvjesnost u borbi od 2. do 4. mjesta. Nekome će se činiti nevažnim, ali nije isto, a Osječani to najbolje znaju, sezonu početi početkom ili krajem srpnja. Suparnici su za razliku od Osijeka, dosad, bili vrlo aktivni u prijelaznom roku.

- Dinamo i Hajduk su se nedvojbeno pojačali u Rijeci je bilo puno prometa, ali ne sumnjam kako će Matjaž Kek to brzo složiti. No, mi trebamo gledati sebe i ostati mirni. Ne smiju nas jedan ili dva poraza ako se dogode tjerati u očaj. Ne želim lutati, trebaju nam standardnost i pravi ritam.

Dinamo je odmakao, a borba za drugo mjesto bit će vrlo neizvjesna jer su tri kluba unutar tri boda. Osijek ulazi u tu bitku kao trećeplasirani, a odmah na startu proljeća imat će priliku izazvati Dinamo koji je dosta umakao jesenas.

- Dinamova je prednost velika i teško će ih biti uloviti. I ne trebamo se opterećivati lovom na njih, već isključivo tom utakmicom koja je pred nama na proljetnoj premijeri. Imamo svoje ciljeve i želje, a oni su vezani prije svega uz plasman na europsku scenu. O tome tko će s koje pozicije na nju izići doista će odlučivati nijanse, ali i mi sami jer smo u ravnopravnoj startnoj poziciji s konkurentima - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dalibor KELER
REZULTATI NA PRIPREMAMA

l Puškaš Akademija 1:1

l Dinamo Kijev 2:3

l Steaua 0:2

l Lokomotiv Moskva 0:1

VAŽNOST tomislava ŠORŠE

Nema razgovora u kojem trener Zoran Zekić ne naglasi važnost Tomislava Šorše. On je posljednju utakmicu odigrao još ljetos prije negoli ga je ozljeda na duže vrijeme odvojila od terena. Sad je na putu povratka.

- Posebno me veseli što se on vraća. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je on važna igrač za nas u organizaciji igre. S njim je sve nekako lakše. Nije još spreman i još neko vrijeme neće biti u punoj formi, ali najvažnije je što trenira normalno. Sada je u fazi kada je prošao one opasnosti od upala i istegnuća koje dođu nakon duge stanke. Vraćamo ga polako, oprezno, a vjerujem kako će u upotrebljivom stanju biti u 3. ili 4. kolu nastavka sezone - kaže Zekić.

Najčitanije iz rubrike