Novosti
ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

Grabar-Kitarović dvostruko veća potpora nego Milanoviću
Objavljeno 4. veljače, 2018.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je ovih dana proveo RTL pokazuju kako bi, da su sada predsjednički izbori u Hrvatskoj, najviše glasova dobila sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju podržava 43,5 posto birača. Drugi je bivši premijer Zoran Milanović, koji pak uživa podršku 22 posto birača. Predsjednica najveću podršku, očekivano, ima među biračima HDZ-a, za nju će više glasati žene, a najviše glasova dobit će u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Milanović, pak, najveću podršku ima među SDP-ovim biračima, za njega će glasati više muškaraca, a najviše glasova može očekivati u sjevernojadranskoj regiji. Prema istraživanju RTL-a, lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić bio bi treći s 12 posto glasova, a dvostruko manju podršku ima čelnik Mosta Božo Petrov. Za neke druge kandidate - “ostale”, opredijelilo bi se pak 5,9 posto ispitanih, a neodlučnih je 10,1 posto.

Izbori za predsjednika RH na rasporedu su iduće godine, s tim da još nitko nije službeno najavio kandidaturu, pa ni aktualna predsjednica. No, u političkim kuloarima sve se češće spominju imena upravo ovih četvero kandidata kao onih koji će se vjerojatno sučeliti u toj izbornoj utrci.

Kako nam je rekao politički analitičar Davor Gjenero, teza da je na temelju tih rezultata gotovo siguran drugi krug izbora nije točna, jer imamo 10,1 posto neodlučnih birača, za koje je vrlo vjerojatno da neće niti izići na izbore, a ako iziđu, “onda će se opredijeliti onako kako se opredjeljuju i ostali birači.” A bez neodlučnih bi Grabar-Kitarović dobila 48,4 posto glasova, dok bi Zoran Milanović dobio 24,5 posto glasova. Sinčić bi bio na 13,2 posto, Petrov na 7,3, a ostali na 6,6 posto. “Dakle, po toj izbornoj prognozi aktualna predsjednica vrlo je blizu tome da u prvom krugu osvoji novi predsjednički mandat”, zaključuje Gjenero.I.Bošnjak

GJENERO: MILANOVIĆ IZRAZITO LOŠ KANDIDAT

- Ako bismo pretpostavili da su izjašnjavanja za “ostale” neozbiljna i iz izborne prognoze isključili glasove za te marginalne kandidate, pretpostavljajući da će birači glasovati oportunitetno, za one koji imaju šanse osvojiti mandat, onda bi izborna prognoza bila još nešto povoljnija za Grabar-Kitarović i najavila bi njezinu, doduše tijesnu, pobjedu u prvom krugu s 51,8 posto glasova. Ovo istraživanje, dakle, pokazuje da je Milanović izrazito loš protukandidat koji ne može jamčiti niti to da će svoju protivnicu 'baciti' u drugi izborni krug, a izvjesno je da, ako bi u tome uspio, u drugom krugu nema nikakvih izbornih šansi - kaže Gjenero.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana