Novosti
HZZO TVRDI:

Bez “višestrukog” plaćanja participacije
Objavljeno 4. veljače, 2018.

Tragom vijesti da će doktori naplaćivati partipcipaciju osiguranicima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje za svaki postupak tijekom pregleda, oglasili su se i iz HZZO-a, tvrdeći da je to krivo shvaćeno.

Naime, svaka takva promjena regulira se isključivo promjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, što se zasad nije dogodilo, pa i dalje ostaje deset kuna obveze pacijenta bez dopunskog za svaki posjet liječniku. No, to nije spriječilo pravu pomutnju među liječnicima primarne zdravstvene zaštite (obiteljski liječnici, ginekolozi, stomatolozi), koju je izazvala odluka Upravnog vijeća HZZO-a od prije tjedan dana.

U toj su odluci nabrojeni svi postupci koje pacijent može dobiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i to za svaki segment primarne posebno (dentalna, obiteljska medicina i ginekologija), što dosad nije bilo odvojeno, a za koje liječnik može naplatiti deset kuna participacije, kako je to propisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju ako nema dopunskog osiguranja. No, liječnici su shvatili odluku kao "dodatnu naplatu" za svaki od DTP-a (dijagnostičko-terapijski postupak), odnosno da kad pacijent dođe na pregled, mogu još naplatiti, primjerice, previjanje, mjerenje tlaka..., odnosno 30, 40, 50 kuna, ili koliko su već u tom jednom posjetu obavili DTP-a.

U HZZO-u kažu da je riječ o netočnom tumačenju odluke Upravnog vijeća. "Maksimalni iznos sudjelovanja osigurane osobe za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite tijekom jednog posjeta ordinaciji i dalje je 0,30 posto proračunske osnovice, odnosno deset kuna, ako osiguranik nema dopunsko osiguranje". Dodaju također da je participacija deset kuna neovisno o tomu je li pacijentu u jednom posjetu obavljen jedan ili više DTP-a popisanih u odluci Upravnog vijeća.

No, liječnici primarne zdravstvene zaštite kažu da će se za one koji nemaju dopunsko osiguranje ipak proširiti broj usluga za koje treba platiti participaciju ako nemaju policu dopunskog. "Dosad nismo naplaćivali konzultacije, a prema ovoj bismo odluci to trebali", tvrdi dr. Ines Balint, predsjednica KoHOM-a, udruge liječnika obiteljske medicine.V.T.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana