Novosti
U SRBIJI SE NASTAVLJA KAMPANJA

Dačić ne misli kako se Srbija ima zbog čega ispričavati Hrvatskoj
Objavljeno 4. veljače, 2018.

Vezani članci

MVEP RH UPOZORAVA NA DAČIĆEVE IZJAVE

Želi li Srbija uistinu graditi dobrosusjedske odnose?

Početkom idućeg tjedna očekuje se posjet Aleksandra Vučića Zagrebu, ali mediji u Srbiji i dio ministara nastavljaju retoriku koja sigurno Vučiću neće dati bolju startnu poziciju na razgovorima.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nastavlja kampanju protiv Hrvatske pitanjem zašto bi se Srbija trebala ispričavati Hrvatima jer, prema njegovu poimanju istine i čestitosti, Hrvatska bi se, zapravo, trebala ispričati Srbima zbog zločina ustaša iz vremena NDH.

- S Hrvatskom želimo razvijati najbolje moguće odnose, ali ne pod cijenu da im oprostimo i zaboravimo genocid koji je počinjen tijekom Nezavisne Države Hrvatske – rekao je Ivica Dačić u subotu na nekakvom predizbornom skupu u Beogradu dodajući kako bi “Hrvatska trebala među prvima pokloniti se žrtvama genocida u Jasenovcu, umjesto što traži isprike i šalje prosvjedne note.”

- Što, mi se trebamo ispričavati Hrvatskoj što je NDH poklala naš narod? - grmio je Dačić u New Yorku na otvaranju izložbe o Jasenovcu zaboravljajući da Hrvatska traži ispriku za zločine što su ih počinili Srbi provodeći Miloševićevu velikosrpsku politiku u kojoj je zdušno sudjelovao i aktualni šef diplomacije Srbije - ali on danas o tome ne voli govoriti. Dodao je kako se Srbija nikada neće ispričati Hrvatskoj, zaboravljajući da je ispriku svojedobno izrekao bivši srpski predsjednik Boris Tadić na Ovčari. Pojasnio je Dačić kako “ovo nije mržnja prema hrvatskom narodu, već protiv zločina i zločinaca i onih koji ih opravadavaju i rehabilitiraju” jer, mudruje Dačić, “Hrvatska sama treba razmisliti distancira li se od NDH ili ne, i to nema veze sa Srbijom, koja se ne miješa u unutrašnje stvari te zemlje.”

- Mi ne želimo podgrijavati sukobe, ali nećemo ni šutiti kada su u pitanju laži, niti se može dozvoliti vrijeđanje naših žrtava - kaže Dačić i ni jednom riječju ne spominjući hrvatske žrtve za koje Hrvatske traži ispriku, a čijem je ubijanju i on sam dao ne mali doprinos promičući, kao Miloševićev ministar propagande, velikosrpsku agresorsku politiku zbog čega je s ponosom nosio nadimak “Mali Slobo”.M.Flego

General Miljavac: Vučiću posjet treba više nego nama

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac, koji je u subotu ponovno izabran za predsjednika Hrvatskoga generalskog zbora, ocijenio je da bi se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić trebao ispričati zbog svoje uloge u agresiji na Hrvatsku te da njemu u ovom trenutku posjet Zagrebu treba puno više nego nama. Odgovarajući na novinarska pitanja o posjetu predsjednika Srbije Hrvatskoj, Miljavac je rekao da su na taj posjet reagirali i Zapadna Europa i SAD koji sad žele izvući Srbiju iz zagrljaja "istočnog susjeda". "Koliko će oni u tome uspjeti, o tom potom", naglasio je Miljavac dodavši da su tradicionalne veze Srbije i Rusije te da je ruski interes ostati u tom prostoru. Istaknuo je da se razgovarati mora, te da "svi znamo što je Vučić govorio, gdje je bio, u kakvoj ulozi i koga je predstavljao i što je govorio", kaže Miljavac i napominje kako bi "minimum bio da bar kaže: O.K., bio sam u krivu".H

Možda ste propustili...