Novosti
BAKIR IZETBEGOVIĆ:

Dragan Čović širi priču o islamskoj državi u BiH
Objavljeno 4. veljače, 2018.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva". U vezi s promjenom izbornog zakona u BiH, Izetbegović je sa suradnicima boravio protekli tjedan u Bruxellesu. “Nisam ništa posebno očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, dakako da ću se odazvati. Bilo je naivno očekivati da ćemo riješiti taj problem jednim susretom, ako nismo proteklih 11 godina”, rekao je Izetbegović.

“Netko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to nažalost gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo - da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH, dodao je. “To je teška manipulacija kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju. To je narod koji je zaista dobrohotan, prati europske standarde, želi mir u BiH i na Balkanu, a napravio je toliko kompromisa i pretrpio udaraca”, izjavio je Izetbegović. “To je bila nefer i nepametna izjava od nekoga koji očekuje strateško partnerstvo i suradnju Hrvata i Bošnjaka. Jer, Hrvati i Bošnjaci u BiH još uvijek žive izmiješano. Oko 60 posto Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima. Manipulacije i nefer tvrdnje ne mogu voditi tome da se relaksiraju odnosi i da se naprave iskoraci jednih prema drugima”, istaknuo je.

Za gradnju Pelješkog mosta ponovio je tezu da se ne može graditi dok se ne riješi granica i osigura pristup otvorenom moru za BiH. Izetbegović traži plovni put do otvorenog mora kako je definirano Konvencijom o pravu mora.V.T.

"TREĆI ENTITET NIJE MOGUĆ BEZ RATA"

Na pitanje je li realan treći entitet u BiH, Izetbegović je odgovorio da bez konflikta i rata ne može do toga doći. “Oko 60 posto Hrvata živi izmiješano s Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli 1993. s HVO-om izvući”, dodaje i ističe da su to besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo i pritisak prema Bošnjacima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana