Svijet
GRČKI NACIONALISTI NA ULICI

Prosvjedi u Ateni zbog Makedonije
Objavljeno 4. veljače, 2018.

Vezani članci

PROBLEMI S IMENOM

Grčkom ministru prijete zbog Makedonije

Više stotina tisuća ljudi u nedjelju je u Ateni prosvjedovalo protiv mogućeg kompromisa oko imena Makedonije koji predviđa vlada Aleksisa Ciprasa. Prosvjednici su se okupili na Trgu Sintagma koji je posljednjih godina bio mjesto velikih prosvjeda zbog ekonomske krize. Zbog prosvjeda grčka je prijestolnica od nedjelje ujutro pod blokadom policije. Grčki mediji navode da je bilo raspoređeno oko 4000 policajaca. Na trgu su se okupili Grci koji se protive uporabi riječi Makedonija u imenu bivše jugoslavenske republike. Ovaj prosvjed, drugi u petnaest dana, organiziraju i financiraju velikim dijelom grčka dijaspora, vojni umirovljenici, crkvene skupine i kulturne udruge iz grčke pokrajine Makedonije. "To je vrlo jaka poruka za one unutar i izvan Grčke", rekao je novinarima glasnogovornik organizatora Mihalis Pacikas.

Prosvjedi održani 21. siječnja u Solunu okupili su više od 90.000 ljudi, prema procjeni policije, a između 400 i 500 tisuća prema procjeni organizatora. Prema istraživanjima javnog mišljenja, gotovo 60 posto Grka protivi se uporabi riječi Makedonija u nazivu bivše jugoslavenske republike.

Prosvjed se održao nakon što je posebni izaslanik UN-a Matthew Nimetz posjetio Atenu i Skopje, gdje je s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o mogućim rješenjima 25-godišnjeg spora. Izjavio je da je optimist i da obje strane imaju volju pronaći zajedničko rješenje.V.T.

Možda ste propustili...

BRITANSKA PREMIJERKA THERESA MAY

Nova prilika za glasanje o Brexitu

IZVJEŠĆE AMERIČKE ORGANIZACIJE FREEDOM HOUSE

Srbija - djelomice slobodna zemlja

NAKON ŠTO JE RIJEŠEN SPOR NA RELACIJI ATENA - SKOPJE

Makedonija "trčeći" ulazi u NATO

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana