Regija
POKLADNO JAHANJE U ŽUPANJI

Povorka od 124 jahača najavila je početak 51. Šokačkog sijela
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

ŽUPANJA - Čak 124 jahača i jahačice, u organizaciji Konjogojske udruge “Stari graničar” prodefiliralo je jučer ulicama Županje i pjesmom i topotom gizdavih konja obznanilo – počelo je 51. Šokačko sijelo!

Srce Županjaca već danima kuca u znaku ove manifestacije koja je ponosno zakoračila u šesto desetljeće, prikazujući svu raskoš, bogatstvo i ljepotu Šokadije i Slavonije. A jedan od običaja koji brižno čuvaju od zaborava je i pokladno jahanje. Korijene vuče još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Županja danas ima jedini očuvani graničarski čardak u Hrvatskoj, sagrađen početkom 19. stoljeća uz savski nasip, koji je bio središnji graničarski punkt i stražarnica na granici prema Turskoj. Građani smatraju kako je vrijeme da Županja običaj pokladnog jahanja pretvori u prepoznatljivi turistički brend. Veličanstvenu povorku veselih jahača predvodio je Luka Galović-Papuškin noseći zastavu Šokačkog sijela.

U središtu grada dočekao ih je predsjednik Organizacijskog odbora i županjski gradonačelnik Davor Miličević, kao pravi domaćin odjeven u narodno ruho, s članovima Izvršnog odbora Sijela na čelu s predsjednicom Terezijom Nemetz. Svima je zaželio dobrodošlicu i pozvao sve ljubitelje tradicijske kulture i narodnih običaja da u sljedećih desetak dana dođu u Županju, uživaju u Sijelu i pronađu nešto za sebe, za srce i dušu. Za jahače i brojne građane članovi udruga Đeram i Šokački divani pripremili su pregršt slavonskih delicija. A uz zvuke tamburice zaigralo se i šokačko kolo. Pociknule su snaše, zapjevali bećari, u kolo se uhvatilo i staro i mlado. Članovi vojno-povijesne postrojbe Serežani prikazali su scenu spašavanja djevojke od Turaka koji su konjima znali prijeći rijeku Savu i pokušali ukrasti ovdašnju djevojku. Ali hrvatski graničari su ih presreli i djevojku vratili njenoj obitelji.

Biti domaćin pokladnog jahanja, ugostiti jahače i goste, velika je čast. Povorka je jučer već tradicionalno krenula iz Zlatodola, ispred kuće obitelji Prepunić. Nakon središta grada uputili su se do prostorija KUD-a Tomislav, a potom i restorana na Šećerani, gdje su im bogat doček pripremili KUD Kristal-Sladorana i poznati ugostitelj Zdenko Kobaš. U Ulici Petra Svačića zaustavili su se kod obitelji Mesarić, u naselju Obla ugostio ih je Damir Čolić s obitelji, a u Gaćancima Tuna i Vera Filipović. A na svim postajama radost, veselje i iskazivanje istinske ljubavi prema hrvatskoj tradiciji...

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Ljubav prema slavonskoj grudi

Ovogodišnje, 51. Šokačko sijelo, održava se do 13. veljače pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Županjci su širom otvorili kapije i vrata sa željom da cijeloj hrvatskoj domovini i izvan njenih granica prenesu poruku nade, vedrine i vjere u bolje sutra. Svi koji budu dijelom ove manifestacije iz Županje će ponijeti najljepše uspomene kao stalan podsjetnik na golemu ljubav županjskih Šokaca prema slavonskoj grudi, bogatoj tradiciji i običajima koji su s pravom postali prepoznatljiv dio hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta. Vidimo se u Županji!

Možda ste propustili...

SANACIJA ODLAGALIŠTA OTPADA NA PODRUČJU DONJEG MIHOLJCA

U prvu i drugu fazu ukupno uloženo 18,4 milijuna kuna

ČELNICI HVIDR-E

Posjetili roditelje

Najčitanije iz rubrike