Regija
VINKOVAČKA LJUTOTEKA

Povećavaju proizvodnju jer Slavonci vole ljuto
Objavljeno 5. veljače, 2018.

VINKOVCI - Kao što su i najavili jesenas, vinkovačka Ljutoteka, prerađivač čili papričica i proizvođač pet vrsta ljutih umaka skale ljutine od jedan do pet, i dvije vrste ajvara, također ekstra ljute, u prvim tjednima ove godine krenula je u proširenje proizvodnje jer, sudeći prema prvih pet mjeseci koliko su na tržištu, zanimanje je veliko i očekuju još veće tijekom godine.

Malo proizvođača

- Ove godine odlučili smo proširiti nasad papričica na više od 2000 komada. Posadili smo 1200 komada ljutih kao što su 7Pot- Primo, 7pot- Strain, 7pot-Apocalypse, 7pot-Jonah, Borg-Choco, Borg Yellow, Borg Long, Big Black Mama, Devils Brain, Reaper X, i Choco Reaper. Ovaj vikend sadimo manje ljute Jalapeno Yellow, Jalapeno Red, Aji Lemon Drop,Tobago Treasure, Red Savina..., ukupno oko 1000 komada. U ovoj godini širimo nasad otprilike tri puta u odnosu na prošlu, jer smatramo da će potražnja biti veća. Iako radimo, što se tiče prodaje, pet mjeseci, možemo reći da smo zadovoljni. Kupci su prepoznali kvalitetu naših proizvoda i potražnja za njima raste – kaže Zvonko Ištvan. On sa svojom kćerkom Dinkom i prijateljem s posla Dragutinom Crepićem vodi Ljutoteku koja je u sklopu Ištvanova Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Sve poslove zajednički obavljaju od sadnje i zalijevanja do marketinga i prodaje.

Na istoku Hrvatske postoji, uz vinkovačku Ljutoteku, samo još jedan uzgajivač i prerađivač ljutih papričica u Osijeku, a u Hrvatskoj, kažu, trenutačno je samo pet ili šest proizvođača ljutih papričica i prerađivača. Jedan je kod Splita, nekoliko ih je u okolici Zagreba pa imaju mnogo posla da bi zadovoljili sve zahtjeve kupaca iz cijele Hrvatske.

Pali nepca

Zvonko Ištvan kaže kako su on, kćerka i prijatelji ljubav prema čiliju otkrili 2013. godine, kada su naručili svoj prvi umak i od tada slobodno vrijeme provode u uzgoju čili papričica i kuhanju ljutih umaka. Počeli su sa samo nekoliko sadnica s kojima su eksperimentirali, i prošle godine odlučili to što su skuhali podijeliti s drugima, sličnima njima, ljubiteljima ekstremnih ljutina. Bazirani su na proizvodnju umaka i drugih prerađevina dobivenih od čilija u kojima se krije savršen spoj okusa koji će zapaliti kušačeva nepca. Odnedavno ljubitelji ljutih umaka mogu ih kušati uz roštilj i druga jela koja se služe u restoranu San, u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima.

- Ove godine širimo paletu naših proizvoda. Za nekoliko dana izlazi novi BBQ umak koji je idealan uz roštilj limitirane serije od, recimo, stotinjak bočica. Taj umak prvi put nudimo tržištu i nadamo se uspjehu. Ovih dana lansiramo i jedan DIP umak s medom, nešto gušći od drugih, ali blaži i bit će u bočicama zapremine od 110 milititara. Do kraja godine naravno, ponuda će biti veća, bogatija i raznovrsnija. Vremenske prilike u prošloj godini za uzgoj papričica bile su izuzetno povoljne i kada bi ove godine bilo tako, bili bismo jako zadovoljni – kaže Zvonko Ištvan.

Dodaje i kako su sagradili još jedan plastenik površine 180 četvornih metara, pa sada pod plastenicima imaju ukupno 300 četvornih metara, uz još 200 četvornih metara na otvorenom. U plastenicima od kojih je jedan u samom gradu, a drugi izvan njega, uzgajaju najljuće papričice, a na otvorenom one manje ljute.

Miroslav FLEGO
STIŽE I UMAK “ČISTA PETICA”

U listopadu prošle godine Ljutoteka je najavila umak, kako su rekli, “čistu peticu”. Uskoro će na tržištu ponuditi Ljutiku 2, a to je ta „čista petica“ koja će razgaliti nepca samo najizdržljivijih.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike