Regija
STRIZIVOJNA NA NATJEČAJU ZA OBNOVU SELA

Gradit će vrtić jer djeca sada putuju u tri županije
Objavljeno 5. veljače, 2018.
Procjene su da je općini, kraju s 2250 stanovnika, potreban vrtić kapaciteta 50 djece

ĐAKOVO - Čak 505 prijava pristiglo je prošle godine na natječaj Ministarstva poljoprivrede vezan uz Mjeru 7. “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”, koja je u fokusu jedinica lokalne samouprave, jer na taj način mogu osigurati značajna sredstva za infrastrukturu potrebnu za društveni život, slobodne aktivnosti svog stanovništva, opstanak sela uopće zadržavanjem življa u ruralnim područjima, a što je moguće kroz podizanje kvalitete sveukupnog života.

Masovni odaziv

Polučivši lani masovni odaziv lokalnih samouprava na ovaj natječaj, Ministarstvo poljoprivrede u travnju će raspisati sektorski natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, za financiranje gradnje ili rekonstrukcije dječjih vrtića. U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je na prvom, lanjskom natječaju, za to bilo raspoloživo čak 50 milijuna eura.

– Intenzivno se radi na obradi prijava i objavi rezultata prvoga natječaja - ističu u Tolušićevom ministarstvu.

Objavu rezultata gorljivo iščekuju i u Općini Strizivojna koja se također javila na lanjski natječaj vezan uz operaciju 7.4.1..

– Kandidirali smo naš projekt gradnje dječjeg vrtića, jer u mjestu nemamo takvog sadržaja, a potrebe za njim su velike - kaže općinski načelnik Josip Jakobović.

Strizivojčani su prijavili projekt vrijedan 7,3 milijuna kuna, s tim da je intenzitet potpore 100 posto. Dakle, sav iznos odnosi se na nepovratna sredstva.

– U nedostatku dječjeg vrtića u mjestu, roditelji sada svoju djecu jasličke i predškolske dobi voze u čak tri županije: u gradski vrtić u Đakovu u Osječko-baranjskoj županiji, u susjedno Vrpolje u Brodsko-posavskoj županiji, i u Mikanovce u Vukovarsko-srijemskoj županiji - kaže Jakobović, ilustrirajući i na primjeru nedostatka dječjeg vrtića specifičnosti života na tromeđu, na sjecištu triju županija.

Čekaju odgovor

- U tri vrtića u tri susjedne nam županije roditelji sada voze 20 do 25 djece u dobi od druge godine do predškolske dobi, a Općina Strizivojna sufinancira boravak svakog djeteta s po 500 kuna - dodaje načelnik Jakobović. Procjene su da je općini Strizivojni, kraju s 2250 stanovnika, potreban vrtić za pedesetak djece.

– Odgovor Ministarstva poljoprivrede još čekamo, no nadamo se pozitivnom rezultatu. Zgrada vrtića gradila bi se na općinskom zemljištu smještenom između Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i zgrade Općine Strizivojna. Prođemo li na tom natječaju i dobijemo li zatraženih 7,3 milijuna kuna, ove godine proveli bismo postupak javne nabave, a vrtić bi trebao biti sagrađen u roku od dvije godine - kaže načelnik Općine Jakobović.

Na potrebu grdnje vrtića u ovako velikoj i perspektivnoj seoskoj sredini “tjera” i podatak da je svih prošlih godina Strizivojna bila jedna od samo pet općina istočno od Zagreba u kojima se više rađa djece nego što umire stanovnika. Tek je prošla, 2017. godina, za samo jednog umrloga više nego što je broj rođenih, prekinula taj niz. Nadamo se samo za kratko, kažu Strizivojčani.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da će u drugom, ovogodišnjem natječaju vezanom uz operaciju 7.4.1. na raspolaganju biti 500 milijuna kuna. I korisna informacija za sve one koji ne prođu na prvom, lanjskom natječaju – s istim papirima mogu se javiti i na drugo, ovogodišnje nadmetanje.

Suzana ŽUPAN
Natječaj i za vatrogasne domove

Osim Strizivojne, i druge brojne lokalne samouprave s područja Đakovštine itekako su zainteresirane za ovaj natječaj. Uz dječje vrtiće, njime su predviđena i sredstva za gradnju vatrogasnih domova koji su ocijenjeni kao važna mjesta društvenog i kulturnog života jedne seoske sredine. To više što je u Dalmaciji izražen kroničan nedostatak tih domova, dok je dobar dio vatrogasnih domova na kontinentu već starijeg datuma pa im je potrebna obnova.

novac

PO NATJEČAJU JE 500 MILIJUNA KUNA NA RASPOLAGANJU

Možda ste propustili...

ŠKOLSKI ODBOR I RODITELJI UZ RAVNATELJICU

Izbor Šego upitan jer u natječaju nema - linka

MALA ATRAKCIJA ZA DJECU I POSJETITELJE

Lopatari uz lovački dom

VILJEVO U OVOJ GODINI POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE

Završava se dom, gradi se vrtić…

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOGORAŠI VUKOVARA RADE POPIS IZ 1991. GODINE

Imena 183 branitelja Mitnice koji su se predali s oružjem

2

ŽUPANIJSKA CESTA POSTALA DRŽAVNA

Kolodvorska bez prometa, šetnica u središtu Miholjca

3

UPRAVA SDFŽ-A PISALA RADNICIMA:

Neoporeziva nagrada za prisutnost na radu