Osijek
SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA

Svjedočite Krista ljubeći bez interesa
Objavljeno 5. veljače, 2018.

U povodu Dana posvećenoga života, koji se tradicionalno obilježava na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, susret osoba posvećenoga života – redovnika, redovnica i članova svjetovnih instituta Osječke regije - održan je početkom veljače u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek. Prisutne redovnice, redovnike i članove svjetovnih instituta, njih šezdesetak, pozdravio je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, mons. dr. Vladimir Dugalić, koji je susret organizirao zajedno sa s. Monikom Kolić, povjerenicom za osobe posvećenog života Osječke regije.

Predavanje “Za novo vino nove mješine” održala je dr. sc. s. Ana Begić, redovnica Kongregacije sv. Anđela čuvara sestara dominikanki. Svoje je predavanje temeljila na dokumentu Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života “Za novo vino nove mješine”.

- Život preobražen evanđeoskim savjetima postaje proročko i tiho svjedočanstvo, ali ujedno i rječiti prosvjed protiv nečovječnoga svijeta. Dokument “Za novo vino nove mješine” pred oči nam stavlja realnu sliku našega svakodnevnoga života, ono što mi jesmo – slabi, pali, grješni - te nam nudi relacijske modele kako bismo se mogli popraviti i biti prije svega bolji ljudi, bolje sestre i braća. Svijet našeg vremena ispunjen je različitim izopačenostima i silom grijeha, ali osobe koje uistinu susretnu Krista ne mogu ga držati za sebe. One ga moraju naviještati i u tome jest pobjeda nad zlom i nad grijehom - istakunula je s. Ana.

Osvrćući se na izlaganje, mons. dr. Dugalić istaknuo je na potrebu odvažnosti i rizika u življenju posvećenoga života danas. Podsjetio je prisutne na živote utemeljitelja njihovih zajednica koji su bili spremni, unatoč nerazumijevanju, ići protiv struje, boriti se, prolaziti uspone i padove, ali se nisu zatvarali u sigurnost. Redovnike, redovnice i članove svjetovnih instituta pozvao je da svjedoče Krista ljubeći bez interesa, a potom je potaknuo na promišljanje o identitetu redovničkih zajednica u gradu Osijeku. Uslijedila je pjevana molitva Večernje te zajednička večera i druženje. M. Kuveždanin

Možda ste propustili...

NOVOST U ČEPINSKOJ KNJIŽNICI

"Pletimo i heklajmo" utorkom i četvrtkom

ZORAN ANĐELIĆ, PROCESNI ELEKTRONIČAR U OTOS-U

Jedini do Zagreba umjerava tlakomjere

DRUŠTVO PJESNIKA “ANTUN IVANOŠIĆ”

Večer poezije “Divno je biti nekome nešto”