Osijek
POGLEDAJTE (PELUDNI) SEMAFOR!

Visoke koncentracije peluda pojavile su se mjesec dana ranije!
Objavljeno 5. veljače, 2018.
U slučaju zahladnjenja i snijega ovakva se situacija samo privremno zaustavi

Prema peludnom semaforu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u petak, 2. veljače, izmjerena je u Osijeku visoka koncentracija peluda lijeseke i čempresa u zraku, a očekuje se kako će se prisutnost ovih alergena nastaviti i u sljedećem razdoblju.

Istodobno, izmjerena je i umjerena prisutnost peluda jasena i niska prisutnost peluda johe. Prema objašnjenju peludnog semafora, visoka koncentracija prisutnosti određenog peluda znači da će mnogi alergičari već ovih dana imati problema.

- Možemo reći da su se visoke koncentracije peluda pojavile točno mjesec dana ranije. Znači, pelud se lijeske i johe uobičajno pojavljuje već u veljači, ali u niskim i umjerenim koncentracijama, da bi postupno rasla do ožujka. U slučaju zahladnjenja i snijega, takva se situacija samo privremno zaustavi, odnosno biljke privremeno prestanu puštati pelud, ali čim se temperature zraka dignu, sve se nastavlja - objašnjava mr. sc. Zdenka Sušić iz osječkog ZZJZ-a. I doista, u nedjelju je koncentracija bila umjerena, kakva je prognoza i za 5. veljače, no to je samo privremena situacija.

Probleme s visokom koncentracijom alergena u zraku potvrđuju nam i na terenu, u ordinaciji obiteljske medicine prof. dr. sc. Rudike Gmajnića, gdje kažu kako je propisivanje antihistaminika kroničnim alergičarima ove godine počelo mjesec i pol ranije nego što je to uobičajeno, što u ovoj ordinaciji ne pamte da je ikada bilo.

- Čim je toplo vrijeme, počinje i bujanje vegetacije. Mi pogrešno optužujemo ambroziju da je glavni krivac za alergije jer sva vegetacija može izazvati probleme. Ne kaže se bezveze kako je potrebna jaka zima da nešto i pobije. Sada probleme ipak imaju samo kronični alergičari, a to su ljudi obično srednje dobi i s narušenom zdravstvenom slikom, dok će oni kojima se alergija javlja prvi put probleme osjetiti tek u proljeće, kada ipak sve još dodatno živne u prirodi - objasnio je prof. Gmajnić.

Liječnici upozoravaju da oko 35 posto Osječana ima alergijske sklonosti i taj je postotak u skladu s europskim prosjekom, koji također pokazuje da se njihov broj iz godine u godinu povećava. Za alergičare je bitno da prate peludni semafor i klimatske prilike, posebice jačinu i smjer puhanja vjetra. Na taj se način mogu orijentirati u koje doba dana provjetravati prostorije i obavljati svakodnevne aktivnosti koje, pak, uključuju izlazak iz kuće. Preporučuje se i uzimanje propisanih lijekova, kao i, posebice u težim slučajevima, klimatsko liječenje, odnosno boravak na području gdje nema peluda. Za to je najpovoljnije obalno područje i Osječanima najbliža Crikvenica te Veli Lošinj i Makarska.

Nefreteta Z. EBERHARD
SKLONOST ALERGIJAMA NASLJEDNA

Sklonost je alergijama nasljedna. Jedan će roditelj koji pati od alergija potomstvu prenijeti 25 posto šanse za iste probleme. Šanse da će nasljednik ili nasljednica patiti od alergija koje imaju oba roditelja penju se na golemih 75 - 80 posto. Simptomi se sezonskih alergija mogu pojaviti u svakoj životnoj dobi, pa tako i u zreloj, a samo 20 od 100 onih koji pate od alergija riješit će se te muke u nekom razdoblju svojeg života.

ordinacije

PROPISIVANJE ANTIHISTAMINIKA POČELO JE RANIJE

Možda ste propustili...

ŽUPAN ANUŠIĆ OD VLADE RH NABAVIO PET MILIJUNA KUNA

Od sljedećeg tjedna kreće aviotretiranje komaraca nad Osijekom!

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA

Ljetno radno vrijeme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVA VELIKA GRADILIŠTA

Gundulićevu i promenadu okupirala mehanizacija

2

NA SASTANKU KOORDINACIJE U ŽUPANIJI OTKRIVENI KORACI U BORBI PROTIV KOMARACA

Aviotretiranje komaraca
počinje u srijedu, a
istovremeno kreće
i tretiranje s tla

3

RESTITUCIJA OTETE IMOVINE

HKD Napredak ne želi odustati od svojih nekretnina

oglas