Kultura
SLIKARSTVO TRAŽI VRIJEME

Čakovec - posljednja stanica putujuće izložbe
Objavljeno 5. veljače, 2018.

ČAKOVEC - U organizaciji Centra za kulturu Čakovec i udruge Val kulture, 8. veljače bit će u Čakovcu otvorena izložba radova Ive Šebalja pod nazivom “Slikarstvo traži vrijeme”.

Riječ je o posljednjoj stanici putujuće izložbe kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. godišnjica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture, koja je u suradnji s brojnim ustanovama tijekom 2017. realizirala niz izložbi čiji se postav i izbor radova mijenjao ovisno o mogućnostima i veličini pojedinog izložbenog prostora. Tako je putovanje započelo u Hrvatskom muzeju turizma u travnju 2017., nastavilo se na jesen u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda (listopad 2017.), u Muzeju grada Pakraca (studeni 2017.) i MLU u Osijeku (prosinac 2017.).

Cilj projekta bio je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara 20. st. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od 40-ih pa do posljednjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova obogaćena je njegovom bistom, radom Ivana Sabolića, kao i fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost su dvije velike mape s kartonima na kojima je Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima. Izložba u u Čakovcu bit će otvorena do 23. veljače. N.Vek.

Možda ste propustili...

PREMIJERA PREDSTAVE "LEGENDA O SVETOM MUHLI" MATE MATIŠIĆA

Sveti Muhlo zauvijek je promijenio i svoju i sudbinu mnogih svojih suseljana

‘’KOMŠILUK NAGLAVAČKE’’ OTVORIO VIRKAS

To je istinski presjek hrvatske stvarnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK OSIJEK - PUNOM PAROM NAPRIJED

Umjesto “Mary Poppins”, u svibnju mjuzikl “Sugar”

2

PROMOCIJA ROMANA “BLATO U DVORIŠTU”

Nepristojno je biti pristojan, kaže Cvetnić

3

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.