Kultura
SLIKARSTVO TRAŽI VRIJEME

Čakovec - posljednja stanica putujuće izložbe
Objavljeno 5. veljače, 2018.

ČAKOVEC - U organizaciji Centra za kulturu Čakovec i udruge Val kulture, 8. veljače bit će u Čakovcu otvorena izložba radova Ive Šebalja pod nazivom “Slikarstvo traži vrijeme”.

Riječ je o posljednjoj stanici putujuće izložbe kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. godišnjica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture, koja je u suradnji s brojnim ustanovama tijekom 2017. realizirala niz izložbi čiji se postav i izbor radova mijenjao ovisno o mogućnostima i veličini pojedinog izložbenog prostora. Tako je putovanje započelo u Hrvatskom muzeju turizma u travnju 2017., nastavilo se na jesen u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda (listopad 2017.), u Muzeju grada Pakraca (studeni 2017.) i MLU u Osijeku (prosinac 2017.).

Cilj projekta bio je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara 20. st. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od 40-ih pa do posljednjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova obogaćena je njegovom bistom, radom Ivana Sabolića, kao i fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost su dvije velike mape s kartonima na kojima je Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima. Izložba u u Čakovcu bit će otvorena do 23. veljače. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA KNJIGE H. SABLIĆ TOMIĆ U ZADRU

Mnogi hrvatski gradovi nemaju ovakvu vrijednu znanstvenu monografiju

2

U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA

Otvorena izložba Drava Art Biennale

3

KNJIGA "SVETA ROŽALIJA"

Pretisak djela Antuna Kanižlića