Mozaik
40. MEĐUNARODNI FESTIVAL KRATKOMETRAŽNOG FILMA

Filmovi “Manivald” i “Ježeva kuća” u Clermont-Ferrandu
Objavljeno 4. veljače, 2018.

“Manivald” se prikazuje u natjecateljskom, a “Ježeva kuća” u nenatjecateljskom programu festivala koji se u francuskom gradu Clermont-Ferrandu održava od 2. do 10. veljače. Animirani film “Manivald” redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij. Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli... “Manivald” je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na prošlogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

“Ježeva kuća” nastaje u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, a režiju i scenarij ove animirane basne potpisuje Eva Cvijanović. Film je inspiriran dječjim klasikom Branka Ćopića, a od svoje premijere na prošlogodišnjem Berlinaleu, na kojem je osvojilo posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, do danas ne prestaje nizati nagrade. “Ježeva kuća” može se tako pohvaliti s 28 priznanja iz cijeloga svijeta, među kojima su i nagrade sa zagrebačkog Animafesta, iz Annecyja, Kyota, Montreala, tri Oktavijana, ali i nominacija za Annie - najznačajniju američku nagradu za postignuća u animaciji.

Clermont-Ferrand prati i najveći sajam namijenjen kratkom metru, Marché du film court, koji posjećuju producenti, distributeri, festivalski programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film. To je ujedno i prostor na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu sajma. U sklopu promotivnih aktivnosti Centra izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts namijenjena promociji i plasmanu hrvatskog filma.

Festival u Clermont-Ferrandu sastoji se od tri natjecateljska programa (međunarodni, nacionalni i Lab), a svake godine nudi i bogat popratni program. N.Vek.

“Ježeva kuća” može se tako pohvaliti s 28 priznanja iz cijeloga svijeta.

Možda ste propustili...

TRI DOMAĆA NASLOVA NA OVOGODIŠNJEM CLERMONT-FERRANDU

“Biciklisti” su u utrci za nagradu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELENA RADAN PJEVAČICA

Nekako me teško svrstati u mainstream ili alternativu

2

BELI MANASTIR

Humanitarni koncert za malog Luku

3

ETNO GYPSY ATRAKCIJA DANAS U BOOGALOO KLUBU

Kočani orkestar nastupa u Zagrebu