Mozaik
SMOTRA KAZALIŠNOG STVARALAŠTVA RETKOVCI

Publiku oduševile tri sjajne predstave
Objavljeno 5. veljače, 2018.

U tijeku je 30. Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja se održava u organizaciji Kazališta “Mika Živković” Retkovci, a na rasporedu su odlične predstave koje pune Hrvatski dom kulture u Retkovcima.

Prosudbeno povjerenstvo čine Areta Ćurković, glumica u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, doc. dr. sc. Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, docent na Odsjeku glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Proteklog vikenda izvedena je predstava “Maturanti” Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, koja je dobila ocjenu publike 4,62.

- Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda predstavilo se vjernoj publici retkovačkog festivala s Maturantima Ivice Ivanca u režiji Silvija Stilinovića i adaptaciji Borisa Kovačevića. Životno iskrenu priču o ljubavnim usponima i padovima četvero teenagera na scenu su vrsno donijeli Moreno Mijatović u ulozi zaljubljena frajera Ivice, Vanja Čiča koja igra njegovu odabranicu srca Astrid, Anamarija Jazvić u ulozi Zmije koja im želi stati na put i Lorenco Tolić kao Ivičin najbolji prijatelj i podrška. Četvero sudionika dalo je sve od sebe kako bi publiku uvjerilo u nepatvorenost svojih emocija koje su u potpunosti prenijeli na publiku. U cijeli koncept uklapa se i prostor događanja jer se radnja odvija među publikom. Praktična i minimalistička režija samo je omogućila glumcima da se potpuno ogole pred publikom i zaigraju na svoju najjaču kartu - sebe. Ukupni je dojam ove predstave kako se radi o iznimnom ostvarenju u cjelini u kojemu se poklopio dobar tekst s izvrsnim mladim glumcima i nenametljivim režijskim zahvatima - ocjena je prosudbenog povjerenstva.

Pučko kazalište Ogranka Seljačke sloge Buševec predstavilo se predstavom “Svoga tela gospodar”, u režiji Ivana Rožića – Nikole, koja je dobila ocjenu publike 4,14.

- Buševečki ansambl na scenu je postavio tekst u kojemu Ivu (Tvrtko Kovačević) roditelji (Nenad Lukić i Irena Rožić) prisile da oženi šepavu Rožu (Ana Katulić) kako bi mu u miraz donijela novce i kravu. Njegov otac to smatra pravdom jer su Ivekovom krivnjom izgubili svoju jedinu kravu koja ih je prehranjivala. Brak temeljen na dogovoru roditelja, a protiv volje mladih, ne ide nabolje ni poslije, pa Iva godinama nema odnose s Rožom, a sve kulminira kad ju uhvati kako mu ona, iz očaja, pokušava podmetnuti ljubavni napitak, zbog čega ju istuče. Sva tragedija supruge očituje se u znakovitoj rečenici: "Nek' bar po šakama znam da si mi muž”. Buševečki ansambl dao je sve od sebe kako bi što autentičnije donio Kolarove likove na scenu pa je scenska radnja, usprkos manjim redateljskim i dramaturškim nezgrapnostima, uspješna. Zasluga je to cjelokupna ansambla, a pogotovo Ane Katulić koja je publici prenijela nepatvorenu emociju, varirajući spretno tugu i sreću, zaljubljenost i srdžbu, a ne pretjerujući pri tome u mimici i gesti. Katulić nosi cijelu predstavu i omogućuje publici osjetiti i spoznati svu bol povrijeđenog ljudskog bića izloženog životnoj surovosti - ocjena je prosudbenog povjerenstva. Najuspješnijim glumačkim ostvarenjem u predstavi proglašena je Ana Katulić za ulogu Rože.

Kazalište “Nova Scena” iz Vinkovaca predstavilo se predstavom “Šetnja s Andersenom” namijenjenom dječjoj publici koja je napunila Hrvatski dom kulture.

Na ovogodišnjoj Smotri u Retkovcima zainteresirana publika može nazočiti okruglom stolu nakon svake odgledane predstave (razgovor članova stručnog Prosudbenog povjerenstva s redateljima i glumcima predstava). Okrugli stol održava se nakon svake odigrane predstave i 15 minuta stanke. Osim toga, sudionici Smotre i publika mogu se svake večeri upisati u knjigu dojmova koja se nalazi na samome ulazu u dvoranu Hrvatskog doma kulture u Retkovcima.

Mario KOKAJ

okrugli stol

ODRŽAVA SE POSLIJE SVAKE PREDSTAVE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana