Mozaik
51. PUT U STARIM MIKANOVCIMA

Revija “Mladost i ljepota Slavonije”
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Održana je 51. manifestacija “Mladost i ljepota Slavonije” u Starim Mikanovcima, gdje je za najbolje predstavljenu djevojku proglašena Valentina Bošnjak iz Gradišta, najbolje predstavljen momak je Antun Lešić iz Bošnjaka, a najbolje predstavljena snaša Ana Vrbat iz Otoka.

Na početku manifestacije uvodne riječi uputili su Anica Lekić, predsjednica KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci i Organizacijskog odbora, načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković, te zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro. U vrijeme poklada KUD "Šokadija" iz Starih Mikanovaca organizira tradicijsku priredbu sa središnjim programom Revija snaša, djevojaka i momaka koji odjeveni u narodno ruho predaka predstavljaju i pokazuju mladost Slavonije u stoljetnoj raskoši običajne baštine. Tradicija duga 51 godinu potvrđuje prestižnost i kontinuitet ovog tipa tradicijskog događanja, te njeno uvrštenje u kulturne prioritete Vukovarsko-srijemske županije, dokaz su kulturne i etnološke vrijednosti, na ponos organizatora, kojeg su podržali Općina Stari Mikanovci, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U kategoriji djevojaka natjecale su se: Karla Babić (Babina Greda), Valentina Bošnjak (Gradište), Iva Filkovac (Novi Jankovci), Marina Gregić (Vuka), Valentina Jovanovac (Županja), Marija Jurić (Komletinci), Lucija Novosel (Slavonski Brod, ali nosila je narodnu nošnju iz Kupine), Anamarija Popović (Tovarnik). Najbolje predstavljena djevojka bila je Valentina Bošnjak, prva pratilja je Anamarija Popović, dok je druga pratilja Marina Gregić.

U kategoriji snaša natjecale su se: Monika Drašković (Đurđanci, nosila narodnu nošnju iz Starih Perkovaca), Katarina Marinović, (Đurđanci), Antonija Pavlović, (Biškupci), Eva Plavšić (Beravci), Ivana Šebalj (Donji Miholjac), Ana Vrbat (Otok), Ana Zlatunić, (Županja). Najbolje predstavljena snaša bila je Ana Vrbat, prva pratilja je Ana Zlatunić, dok je druga pratilja Eva Plavšić.

U kategoriji momaka natjecali su se: Mateo Čelebić (Komletinci), Nikola Herbst (Donji Miholjac), Miroslav Janiček, (Bapska), Danijel Kolarević (Stari Mikanovci), Antun Lešić (Bošnjaci), Miroslav Šarić, (Voćin), Marko Tremboš (Piškorevci). Najbolje predstavljen momak bio je Antun Lešić, drugo mjesto osvojio je Danijel Kolarević, dok se na treće mjesto plasirao Mateo Čelebić.

U prostoru Osnovne škole Stjepana Cvrkovića održan je sajam na kojem su se predstavili izlagači, izrađivač slavonskih opanaka Krunoslav Paun iz Donjih Andrijevaca, te Dražen Benčević i Milan Ivanković s rukotvorinama, a obojica su iz Vinkovaca. Kao i prošle godine bio je tu Etnokutak, no ove godine nisu se predstavljali stari zanati, nego nematerijalna umijeća i vještine iz Slavonije i Baranje kojih ima više od 20. Tako je predstavljen “Pokladarac” u izvedbi muške i ženske pjevačke skupine KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je Tamburaški sastav Salaš, Stjepan Gašparović, te KUD “Šokadija” s običajem “Ispraćanje vojnika u vojsku”.

Mario KOKAJ

Manifestacija je od 1994. uvrštena među četiri najvažnije tradicijske manifestacije županije

Možda ste propustili...

IZVRSTAN ENO-GASTROFESTIVAL U OSIJEKU

WineOS kruna je svih vinskih manifestacija

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM “BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA”

Koprodukcija na Berlinaleu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana