Zdravlje
LIJEČNICI SAVJETUJU

Ne sprječavajte kihanje - opasno je
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Britanski liječnici upozorili su da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

Do tada zdrav i u dobroj formi muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijmu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su liječnici u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

“Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta, opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao otok na vratu”, kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust. Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih ozljeda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje izazvano kihanjem. “Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati”, kazali su liječnici.

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do brojnih komplikacija poput pneumomedijastinuma - stanja koje je rezultat utjerivanja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića, pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju liječnici.Hina