Ekonomija
TEČAJ PRERADE MLIJEKA U PETLOVCU U BARANJI

Veću zaradu pronašle u proizvodnji sira i jogurta
Objavljeno 5. veljače, 2018.
Tečaj provodi Savjetodavna služba, traje pet dana, tj. 34 školska sata

Šesnaest polaznica s velikim zanimanjem slušalo je predavanje na tečaju prerade mlijeka u baranjskom selu Petlovac. Predavanje je namijenjeno poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom sira i drugih proizvoda od mlijeka i onima koji se tim poslom tek planiraju baviti.

Tečaj provodi Savjetodavna služba, traje pet dana, odnosno 34 školska sata, a predavači su stručnjaci Savjetodavne službe: Višnja Krapljan, Ivanka Bervida, Emilija Cimerman, Predrag Janeš, Jasna Kladarić i Ruža Skenderović. Radi se o Mjeri 1 - Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja iz Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020., a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj).

- Ovo je prvi takav tečaj koji organiziramo u Baranji. Od 16 polaznica većina je iz Baranje, no ima ih iz Bocanjevaca, Koške i drugih mjesta. Naš predavački tim čine stručnjaci iz cijele Hrvatske. Od kada smo 2016. godine krenuli s ovim projektom, organizirali smo 29 tečajeva prerade mlijeka diljem Hrvatske, najviše u Istri - kaže Višnja Krapljan, dipl. ing. agr. iz Petrinje, viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi.

Spoj teorije i prakse

Dodaje da su slične edukacije postojale i prije. Počeli su prije 13 godina te organizirali niz tečajeva, u trajanju od 140 sati, u kojima su stručnjaci Savjetodavne službe bili predavači. “Donošenjem Mjere 1 i ostalih mjera, Savjetodavna služba postala je organizator edukacija, a tečaj prerade mlijeka saželi smo na 34 sata. Tečaj smo osmislili kao spoj teorije i prakse. Polaznici uče faze prerade sira, sami ga izrađuju, ali i uče na svojim pogreškama. Svježi, kuhani sir, škripavac, maslac, sirna rolada, voćni jogurt, dio je proizvoda od mlijeka koje obrađujemo teoretski i praktično na ovom tečaju”, ističe naša sugovornica.

Unikatni proizvodi

Tehnologija proizvodnje sira je različita, ovisno o kojem proizvodu je riječ. Primjerice, kuhani sir može se napraviti za jedan dan. Jogurt, koji su priredili dan ranije, upravo su degustirali kada smo ih posjetili. Različiti i veoma zanimljivi okusi, kao što su lavanda, marakuja, jagoda ili kava, dokaz su da da mašta i kreativnost nema granica i da svaki polaznik može napraviti svoj unikatni proizvod.

Tako se, primjerice, dobar jogurt u malim količinama može proizvesti tako da se mlijeko prokuha i ohladi na tjelesnu temperaturu, doda se čašica jogurta na dvije do tri litre mlijeka te se ostavi na zrenju od šest do osam sati na sobnoj temperaturi (može biti u toploj pećnici ili umotan u krpe), nakon čega se stavi u hladnjak.

Osim o osnovama sirarstva, predavači upoznaju polaznike s tehnologijom proizvodnje, zakonskom regulativom, marketingom u prodaji. Ukratko, prenose im sva ona znanja koja im trebaju da pokrenu vlastitu proizvodnju, što rezultira ruralnim razvojem.

Polaznici su zadovoljni edukacijom, a to su nam potvrdile i polaznice ovog tečaja (sve su žene!), od kojih se većina bavi proizvodnjom mlijeka, no perspektivu vide u proizvodnji sira i drugih mliječnih proizvoda. Agneza Dragomirović iz sela Luč ima 30 krava, a zainteresirana je za proizvodnju sira. “Jako sam zadovoljna tečajem, predavači su odlični, atmosfera je jako dobra. Mnogo sam naučila, sada bih mogla bez problema napraviti sir škripavac”, kaže naša sugovornica.

“S obzirom na to da imamo koze, planiramo se baviti proizvodnjom sira od kozjeg mlijeka, za početak za svoje potrebe. Predavanja su jako zanimljiva, naučila sam mnogo toga i stekla vrijedno iskustvo”, dodaje Daliborka Vakanjac iz Belog Manastira. Naši sugovornici iz Savjetodavne službe zahvalni su Milanu Kneževiću, načelniku općine Petlovac, što im je osigurao prostorije i omogućio održavanje tečaja u tom baranjskom mjestu.

Vesna LATINOVIĆ
USKORO I TEČAJ SEOSKOG TURIZMA

Polaznici su zadovoljni edukacijom, traže nastavak, a on je već spreman u obliku tečaja Bogatstvo okusa mlijeka, na kojem će se raditi vođene degustacije. Tamo će učiti i koje se piće najbolje sljubljuje s kojim sirom. Da bi bili što bolji edukatori, Višnja Krapljan i Predrag Janeš završili su tečaj za cheese sommeliera, tako da sada, između ostaloga, sami osmišljavaju nove sireve. Uskoro će krenuti i tečaj seoskog turizma, jer to je danas potreba, a i velik broj ljudi je zainteresiran za takvu edukaciju.

Možda ste propustili...