Regija
SVIJEĆNICA U SLATINSKIM CRKVAMA

„Svjetlo na prosvjetljenje naroda“
Objavljeno 3. veljače, 2018.

SLATINA - Kršćanski blagdan Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu slavi se 2. veljače kao spomen na događaj iz Isusova djetinjstva, kada su Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu.

 
Kazivanja o tom događaju starca Šimuna i proročice Ane, koji su se tada zatekli u Hramu, s vremenom su se razvila u blagdan, koji se u Jeruzalemu slavio već u 4. stoljeću. Po Šimunovim riječima da je Isus „Svjetlo na prosvjetljenje naroda“ blagdan Prikazanje Gospodinovo zove se još i Svijećnica. Tako se tijekom povijesti uz blagdan vezala i procesija te blagoslov svijeća prije mise, da bi se tako vjernici s upaljenim svijećama uputili u ophod, najčešće oko crkve. Takom se izražava spremnost vjernika da uvijek idu za Isusom kao jedinim istinskim Svjetlom i da svojim dobrim djelima pokazuju snagu toga svjetla. Takve se blagoslovljene svijeće nose kućama i koriste se u različitim prigodama.
Povodom blagdana Svijećnice u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatina služene su mise u 08:30 te u 18,30 sati, a blagdan Svijećnice obilježen je i u župnoj crkvi bl. Ivana Merza misama u 8,00  te u 18,00 sati.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana