Regija
ENERGETSKA OBNOVA

Očekuju uštede od 50 do 70 posto troškova
Objavljeno 3. veljače, 2018.

VOĆIN - U Voćinu su počele aktivnosti na energetskoj obnovi dviju odgojno-obrazovnih ustanova, a riječ je o 50 godina staroj zgradi Osnovne škole Voćin i deset godina mlađoj zgradi Dječjeg vrtića Jelenko.
Voćinski vrtić pohađa 37-ero djece u mješovitoj i predškolskoj skupini. U njihovoj zgradi bit će postavljena nova toplinska izolacija, bit će zamijenjena postojeća stolarija, a dobit će i novu LED rasvjetu i električne instalacije. Energetskom obnovom osigurat će se sigurniji i ugodniji uvjeti za odgoj djece, toplinski troškovi bit će manji za 54, a troškovi električne energije za čak 72 posto. Projekt je izradila Agencija za regionalni razvoj VPŽ VIDRA, a prijavitelj je Općina Voćin. Partner na projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je uz Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i posredničko tijelo projekta ukupne vrijednosti 666.879,31 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 311.104,85 kuna.

Energetskom  obnovom Osnovne škole Voćin, koju pohađaju 204 učenika i u kojoj radi 41 djelatnik, procjenjuje se kako će se uštedjeti do 60 posto toplinske i električne energije. Projektom je predviđena toplinska izolacija vanjskih zidovi i stropova prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije, rekonstrukcija sustava za grijanje, ugradnja solarnih kolektora za pripremu tople vode i rekonstrukcija postojeća rasvjete. Prijavitelj projekta je Općina Voćin, partner je FZOEU, a posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.630.593,02 kuna, a bespovratna sredstva su 2.091.794,75 kuna.
Na početnim konferencijama bili su načelnik Općine Voćin Predrag Filić, v.d. ravnateljice VIDRA-e Željka Vuković, ravnateljica DV Jelenko Marica Bičanić Krupa, ravnateljica OŠ Voćin Ines Gužvić, te djelatnici Virovitičko-podravske županije, VIDRA-e i drugi gosti.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana