Sport
IN MEMORIAM: STIPE RADIĆ (TRAVNIK, 1932. – OSIJEK, 2018.)

Stipin posljednji let
Objavljeno 3. veljače, 2018.

Posljednjega dana siječnja osječka je sredina ostala bez jedne od svojih najistaknutijih sportskih legendi. Zauvijek je prestalo kucati srce Stipe Radića, jednog od najboljih hrvatskih sportskih pilota koji je za života, uz niz drugih aktivnosti, najdublji trag utisnuo u povijest Aerokluba Osijek. Kao vrhunski sportski pilot, naime, Radić je izgradio impozantnu karijeru stekavši ugled dostojan divljenja.

Radić je rođen 1932. u Travniku, u Osijek je stigao 1958. i postao dio rukovodećeg aparata Aerokluba Osijek, da bi do umirovljenja, doslovce od samog osnutka „Privredne avijacije“, obnašao poslove šefa pilota tvrtke čija se aktivnost ogledala u sustavnom opsluživanju svih slavonsko-baranjskih poljoprivrednih kombinata. No, nešto stariji Osječani pamte Stipu Radića kao nenadmašnog sudionika brojnih domaćih i inozemnih natjecanja sportskih pilota. Dovoljno je reći da je tijekom 43-godišnjeg pilotiranja, kad mu je najčešći kolega bio u međuvremenu također preminuli Mijo Ban, Stipe odradio oko 34.000 letova i u zraku proveo 10.500 sati! U razdoblju od 1965. do 1985. „harao“ je na nizu priznatih natjecanja, uglavnom zauzimajući drugo i(li) treće mjesto, da bi se 1974. vratio k oduševljenim sugrađanima kao prvak bivše države na ovim prostorima! Naravno, sve to nije prošlo nezapaženo pa je Radiću pripalo niz nagrada, od kojih je sam istaknuo dvije: postao je „Zaslužni građanin Osijeka“ 1975., a Hrvatski zrakoplovni savez mu je 1999. dodijelio čuvenu, najvažniju statuu „Ikar“, za životno djelo u aerosportu!

- Ponosan sam što sam bio dio velikog broja osječkih entuzijasta, zaljubljenika u nebesko plavetnilo - rekao mi je poetski Stipa u razgovoru početkom novog milenija.

Nakon što je umirovljen, Radića ste mogli susretati kako šeće promenadom, osječkim ulicama ili trgovima, u pravilu je zimske mjesece provodio i u Zadru, u obiteljskoj vikendici. Sudbina je, nažalost, bila okrutna prema Stipi i njegovoj danas neutješnoj supruzi Zlati. Njihov sin jedinac Zlatan, kao vrhunski profesionalac pilot, bio je godinama zaposlen u Croatia Airlinesu, stjecajem okolnosti jesenas se našao u dalekom Hong Kongu gdje je iznenada preminuo od srčanog udara. Nije teško zaključiti da je Radićeve to pokosilo, pa izravno i utjecalo na Stipinu smrt.

Osječki junak nebeskog plavetnila, prema vlastitoj želji, bit će sljedećega tjedna u krugu najuže obitelji, biti pokopan na zagrebačkom Mirogoju. U istoj obiteljskoj grobnici u koju je prije koji tjedan položen i njegov omiljeni sin jedinac…D. Kerže

Možda ste propustili...

DONACIJA HŠSS-A TRIMA ŠKOLAMA

Po 7000 kn za sportsku opremu

Najčitanije iz rubrike