Novosti
DAVOR BERNARDIĆ, PREDSJEDNIK SOCIJALDEMOKRATSKE PARTIJE

SDP će rasti bez obzira na rušilački pohod pojedinaca
Objavljeno 3. veljače, 2018.
Ključno je pitanje u Agrokoru: “Di su pare?” * Neki ne shvaćaju da je čelnik SDP-a već izabran

O turbulencijama unutar SDP-a, te aktualnim temama hrvatske političke scene u sjedištu te stranke u Zagrebu razgovarali smo s predsjednikom socijaldemokrata Davorom Bernardićem.

Hrvatska već godinama neuspješno razrješava svoje nesporazume sa susjedima. Iz Srbije i sada neprestance slušamo retoriku koja umjesto suradnje više podsjeća na predratno vrijeme. Što u tom smislu može donijeti susret na predsjedničkoj razini i odobravate li poziv Vučiću u Hrvatsku?

- Prije svega pozivam građane da ne nasijedaju na igrokaz službenog Zagreba i Beograda čiji je jedini cilj skupljanje jeftinih političkih poena. Cijeli cirkus je pomno smišljen kako bi predsjednica i dalje nastavila svoju kampanju za novi mandat. A ako ja griješim, onda očito postoji dublji sukob, odnosno pitanje što se to događa na relaciji Pantovčak - Banski dvori. Meni je kao istinskom socijaldemokratu i čovjeku koji živi u Hrvatskoj, u interesu da Hrvatska ima dobre odnose sa Srbijom, kao uostalom i sa svim našim susjedima. No, činjenica je da se godinama samo na ispraznoj retorici, lažnim obećanjima i retorici predizbornog zaoštravanja nije ništa napravilo po pitanju pronalaska zatočenih i nestalih, rješavanja granica sa Srbijom i drugih otvorenih bitnih pitanja. To mora biti fokus rada i imperativ. Ne očekujem stoga da će Vučićev posjet tu išta promijeniti.

Nerad Vlade

Ni s BiH ne manjka nesporazuma – od Pelješkog mosta do izbornog zakona prema kojem Hrvatima njihovog predstavnika biraju i pripadnici drugih naroda. Kakav rasplet tu očekujete?

- Bosna i Hercegovina je primjer države u kojoj neke stranke i političari funkcioniraju po principu zavadi pa vladaj. Tako to rade i tri stranke koje su dominantni predstavnici tri konstitutivna naroda. Te tri stranke prema Europi zastupaju proeuropsku politiku, ali u BiH imaju sasvim drugu retoriku. Pred svake izbore plaše narod, dižu tenzije na nacionalnoj osnovi, te na takvim opasnim politikama skupljaju političke poene i do danas se održavaju na vlasti. S druge se strane postavlja pitanje iseljavaju li građani BiH? Da, iseljavaju. Žive li bolje? Ne, ne žive. Dižu li se tenzije? Da, dižu. Je li BiH riješila svoje probleme? Nije. Prema tome, te stranke s takvom retorikom sasvim sigurno ne mogu pomoći BiH da iziđe iz problema u koji je upala. Daytonski sporazum je osigurao mir nakon rata, ali je sada potrebno naći novi politički sustav koji može jamčiti funkcionalniju i pravedniju BiH, unutar postojećih granica. To prije svega mora biti izazov politike u BiH, kako ga ja vidim. Što se tiče Pelješkog mosta, apsolutno je pravo Hrvatske da ga gradi. Hrvatska treba povezati svoj teritorij, jer bez toga mosta nećemo ući u službene granice EU-a, u Schengen.

Kako vidite da će se rasplesti situacija sa Slovenijom gdje ribarima stižu kazne, a rješenja nema na vidiku, tim prije što se izbori u Sloveniji približavaju i retorika se ne stišava?

- Zadnji susret dvojice predsjednika vlade bio je čisti igrokaz i to loš. Poslikaju se, zagrle se, izljube se, nađu nacionalističku retoriku, svatko zastupa svoje stavove, vrate se u svoje države i ništa nisu riješili. Za rješenja problema sa Slovenijom ključno je postići bilateralni sporazum...

Da, ali Slovenija ga ne želi.

- U konačnici sporazum mora biti bilateralan, zato jer ga parlamenti trebaju usvojiti. Je li arbitraža toliko loša za nas i štetna, o tome možemo pričati tek kada Vlada dostavi ono što smo od njih tražili. Na sastanku u Banskim dvorima tražio sam od predsjednika Vlade da napravi dvije stvari - dostavi parlamentu i predstavnicima političkih stranaka usklađenost arbitraže, da se vidi što bi time Hrvatska dobila, a što izgubila, kao i strategiju izlaska iz ove krize. To se mora napraviti tihom diplomacijom. Nema ništa od toga da jedan predsjednik ili premijer dođe u službeni posjet i onda tu svatko brani svoje pozicije. Jedan kaže da je za arbitražu, drugi da je za bilateralni dogovor, i nakon toga ništa se ne riješi. Čista blamaža. Nažalost, trpe i naši ribari, građani i međunarodni ugled Hrvatske. Loši odnosi sa svim susjedima su plod rada, odnosno nerada i nesposobnosti Vlade.

Dosta ste oštro, otkako se pojavio slučaj Agrokor, kritizirali Vladu s tim u vezi, iako se čini kako su veću štetu uspjeli spriječiti. Što zapravo najviše zamjerate Plenkoviću i suradnicima?

- SDP je predložio vrlo jasan plan za Agrokor unutar postojećeg zakonodavstva, stečajnog i predstečajnog zakona, te osiguranja dodatne likvidnosti. Kao prioritet. Ali da zakoni u Hrvatskoj budu jednaki za sve, a ne da se jedan zakon piše samo zbog kompanije Agrokor, gdje je Plenković direktno imenovao svog povjerenika koji mjesečno izvlači 120 tisuća kuna samo sebi za plaću i još milijun kuna mjesečno prebacuje svojoj tvrtki na račun. Tvrtki koja praktički nije imala do biznisa s Agrokorom gotovo nikakav promet. I to je, nažalost, epizoda koja teško da može dobro završiti. Dakle, tu nisu odgovorili na dvije ključne stvari - što je s procesom nagodbe i zaštitom radnih mjesta. Vidimo da se svaki dan situacija s Agrokorom komplicira. I javnost treba znati cijeli niz odgovora koje nismo saznali. Primjerice, tko je pisao lex Agrokor i tko je oko toga lagao - Marić ili Ramljak, te ključno pitanje u Agrokoru: “Di su pare, gdje je nestao novac?”.

Danas je SDP po rejtingu bliži Živom zidu nego HDZ-u. Na koji način kanite okrenuti trendove i dostići HDZ? Koje su to politike na koje ćete stavljati naglasak ove godine?

- Imate Vladu koja nikada nije negativnije ocijenjena, golema većina građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, a vladajuća stranka je najpopularnija. Jedino što mogu reći, budući da nešto znam o tome, jest da je statistika čudo. Rejtinzi stranaka su nešto što treba pratiti i pozorno analizirati, no oni ne mogu odražavati realno stanje stvari. Jedina prava anketa za nas u SDP-u su izbori. Svjedoci smo da su rejtinzi, odnosno izlazne ankete i druge procjene donijele u novijoj povijesti mnoge krive zaključke. Tako da to treba analizirati i pratiti s određene distance i s velikom dozom opreza. Ali zadovoljan sam što smo u zadnjem istraživanju ne samo zaustavili pad, nego i porasli za dva posto. Dakle, SDP raste. Građani su prepoznali naš dobar smjer. Prepoznali su, primjerice naša nastojanja kojima želimo osigurati mladima budućnost u Hrvatskoj kroz naš Plan za mlade. Ove godine aktivno ćemo se baviti i planom za investicije i nova radna mjesta, te planom za socijalnu sigurnost svih građana, posebice obespravljenih, te onih koji žive u teškim uvjetima poput umirovljenika. Predložit ćemo i izmjenu radnog zakonodavstva kao dio plana za zaustavljanje iseljavanja i odlaska mladih iz Hrvatske. To su samo neke od okosnica na koje smo se fokusirali ove godine.

Novi program stranke

Predstoji vam izvještajna konvencija stranke. Može li ona doista biti burna kako neki sugeriraju, s ponovnim povlačenjem pitanja vaše odgovornosti?

- Morat ću razočarati šačicu pojedinaca koji se preko SDP-a bore isključivo za svoje fotelje. Tematsko-izvještajna konvencija neće biti burna ni izborna, kakvu priželjkuju. Ona će biti izvještajna, afirmativna, programska, usmjerena na budućnost, s konkretnim mjerama i ciljevima. Obećajem vam da će nakon te konvencije SDP biti ujedinjeniji i jači. Pripremamo novi program stranke. Ponosan sam što će u njegovom pisanju sudjelovati sve članice i članovi stranke i to davanjem svojih konkretnih prijedloga. Išli smo i u proces izmjena Statuta gdje smo napravili dodatne iskorake, modernizirali, demokratizirali i decentralizirali stranku, te deakumulirali funkcije. To su tri temeljne odrednice novog statuta, a tu je i pravilo jedan član - jedan glas za sve funkcije u stranci. Smatram da se u SDP-u ne može stalno sve vrtjeti oko jednog te istog broja i kruga ljudi. Snaga SDP-a je upravo u svim njegovim članicama i članovima. SDP-ovi ljudi imaju znanja, potencijala, kompetencije i energije, i to treba iskoristiti.

Jeste li mogli i sanjati tako tešku prvu godinu na predsjedničkoj funkciji gdje unatoč velikoj potpori koju ste dobili na unutarstranačkim izborima i potvrđenom povjerenju, sada slušamo brojne primjedbe koje stižu od istaknutih predstavnika vaše stranke?

- Moj put u životu inače je težak put. Uvijek sam se borio, uspostavljao sustav, a iza sebe sam ostavljao red i to iza svakog posla i funkcije koju sam obnašao. Dočekalo me dosta stvari, od dugova do procesa koje smo u stranci morali napraviti. Ponosan sam što smo u zadnjih godinu dana napravili, bez obzira na laži, obmane i spinove koji idu protiv mene osobno i SDP-a od strane jednog dijela pojedinaca koji na taj način pokušavaju rušiti stranku. Moram im poručiti da im to neće uspjeti. Mi smo u 2017. izišli iz procesa lokalnih izbora, zadržavši sličnu potporu kao na prošlima, i osvojivši nekoliko gradova i općina više, obnovili razgovor sa sindikatima i civilnim društvom, potpisali deklaraciju o dobrom društvu sa strankama na ljevici i u centru, potakli strateški savez sa HSS-om i potpuno raskrinkali Vladu na temi Agrokora. Osnovali smo i stručne savjete koji su okupili velik broj stručnjaka iz javnog i društvenog života. Kreirali smo i više od 20 inicijativa i prijedloga zakona u Hrvatskom saboru. Ponudili smo svoja rješenja za Inu, Agrokor. Išli smo s prijedlogom povećanja minimalnih plaća, dječjeg doplatka za najsiromašnije obitelji i majke koji nije rastao zadnjih 20 godina, za učitelje u školama. Ono što evidentno nije bilo dobro, a za što snosim svoj dio odgovornosti jest to što nismo najbolje komunicirali. Trudili smo se biti u velikom broju tema. Vladajući su sve to vrijeme pokušavali prepisivati od nas. No očito je da čak ni u tome nisu uspjeli.

Koliko su istinite tvrdnje da ste nakon kampanje o satiri izgubili potporu i dijela “svojih” ljudi, te da promjenu na čelu SDP-a sada zaziva nemali dio stranke?

- To jednostavno nije istina. Što se te kampanje tiče uspjeli smo u glavnom cilju. Stavili smo u fokus pitanje ograničavanja slobode govora i cenzure koja je u Hrvatskoj na snazi u najgorem mogućem obliku. S druge strane, Hrvatska je izložena bombardiranju lažnim vijestima dok se sakriva pravo stanje, a to je da je 60 tisuća ljudi napustilo zemlju u posljednjih godinu dana, da su poskupjeli struja, gorivo, hrana, da ljudi sve teže žive, a umirovljenicima se smanjuje životni standard. Nema reformi, vizije ni pomaka. Jedino što se radi jest to da se kroz najsofisticiranije metode pokušava plasirati lažne informacije.

Može li SDP u uvjetima tih unutarstranačkih podjela o kojima svako malo, uopće rasti?

- Prije svega moramo razlikovati SDP od šačice pojedinaca koji su očito još uvijek u utrci za predsjednika stranke. Nikako da shvate da su članovi već izabrani, te da stranka stoga ima predsjednika. Njihovo je legitimno pravo da imaju ambicije, no netko im treba objasniti da je izborni proces u stranci završio. Ono što je zabrinjavajuće, jest to što oni kritiziraju samo radi kritike, ne nudeći pri tome nikakva konkretna rješenja, pa na takav način nanose štetu stranci. Ako nastave s tim, bit ću primoran, kako bih zaštitio stranku, povući nepopularne poteze u okviru ovlasti Statuta koji je to potpuno jasno definirao. Što se stranke tiče ona će rasti bez obzira na rušilački pohod pojedinaca.

Neki tvrde da ih zapostavljate bez obzira na funkcije, ne surađujete s njima, niti odgovarate na njihove inicijative, poput Peđe Grbina, ili Miranda Mrsića?

- Moja su vrata uvijek otvorena svima koji imaju kvalitetne prijedloge i inicijative. S praksom otvorenog i konstruktivnog dijaloga nastavljam i dalje. Nažalost, od nekih nisam dobio ni jedan takav prijedlog. Neki kritiziraju samo radi kritike. To nema smisla. Na njih ne želim trošiti vrijeme. To moram reći. S druge strane javno pozivam sve ljude s dobrom i kvalitetnom idejom i prijedlogom da budu aktivniji i da se uključe.

Igor BOŠNJAK
BORIM SE ZA SLOBODU, JER ONA JE NAJVAŽNIJA STVAR NA SVIJETU

Zašto i dalje svjedočimo svjetonazorskim ratovima SDP-a i HDZ-a na polju povijesti, umjesto na ekonomskom ili socijalnom planu?

- Tu je sada pitanje jesu li svjetonazorski ratovi to što SDP i ja na njegovom čelu branimo antifašizam kao tekovinu na kojoj je nastala slobodna Europa. SDP se nikada neće odreći antifašizma. Ta kategorija je utkana u Ustav RH i moramo se boriti, podsjećati i nikada ne zaboraviti da je nacističko-fašističko-kvislinška ustaška ideologija ubila više od šest milijuna ljudi. I to mora biti opomena svima. Dakle, antifašizam u Hrvatskoj temeljna je vrijednost slobode u Hrvatskoj, zapisana u Ustavu. Zato sam ovih dana izrazito progovorio o borbi za slobodu, govora, ideje, kreacije, izražavanja misli, jer dva su koraka prije početka holokausta. Prvi je ukidanje slobode govora i cenzura koja se provodi pomoću medijske mašinerije, a drugi je zakidanje elementarnih ljudskih prava. Zato se borim za slobodu, jer ona je najvažnija stvar na svijetu. Isto tako SDP nikada neće prestati govoriti o važnoj ulozi hrvatskih branitelja i Domovinskog rata u stvaranju neovisne i suverene hrvatske države, koliko god neki tvrdili da isticanje tih vrijednosti pridonosi svjetonazorskim ratovima.

IMAM ODGOVORNOST ZAŠTITITI STRANKU POD SVAKU CIJENU

Ostaje dojam nepovjerenja između vas u SDP-u, kao i da ćete na taj način teško izgurati posao koji stranku čeka, od sustizanja HDZ-a do svega ostaloga.

- Mi ćemo ove godine morati riješiti to pitanje moralno-političke odgovornosti. Jer ja imam moralnu i političku odgovornost zaštititi stranku pod svaku cijenu. S druge strane imamo šačicu pojedinaca koji misle da mogu spinovima, lažima i teškim obmanama sa sebe skinuti odgovornost koju neki od njih imaju zbog očito lošeg rada dok smo bili na vlasti, kada je stranka počela rapidno padati, te smo dvaput u godinu dana izgubili izbore. Sjećam se da ta šačica pojedinaca u to vrijeme nije bila glasna. Ovo je, nažalost, njihova borba za osobne interese i fotelje. Dakle, neću dopustiti da stranka postane talac šačice tih pojedinaca u borbi za njihove interese.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana