Novosti
NOVI SABORSKI POSLOVNIK IDE U JAVNU RASPRAVU

Ipak ništa od ukidanja aktualnog prijepodneva
Objavljeno 3. veljače, 2018.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je u javnu raspravu uputio konačni prijedlog Poslovnika u kojem vladajući, nakon kritika oporbe da ih se pokušava ušutkati, cenzurirati i dovesti Sabor u podređeni položaj prema Vladi, odustaju od promjene koncepta aktualnog prijepodneva, koje će se i dalje održavati prema dosadašnjem modelu, na početku svake sjednice.

Sve su političke opcije pozdravile otvaranje javne rasprave o Poslovniku, iako je oporba apelirala da se javno savjetovanje umjesto u roku od 17 dana provodi u uobičajenom roku od 30 dana. Predsjednik Odbora Željko Reiner izvijestio je da se u najnovijoj verziji prijedloga Poslovnika, uz zadržavanje dosadašnje forme aktualnog prijepodneva, predlaže da se i zastupnicima koji nisu članovi ni jednog kluba osigura prostor za rad i službenik, kao i da radno tijelo može predložiti da se izvješća i poslovnici rasprave i na sjednici Sabora. Od uvođenja aktualnog sata svakoga mjeseca, u kojem bi oporba imala pravo na osam, a zastupnici većine na sedam pitanja članovima Vlade, pojasnio je Reiner, odustali su zbog više primjedbi pristiglih iz oporbenih klubova.

Iako nije bila predviđena rasprava o meritumu izmjena Poslovnika, Mostov Robert Podlonjak ustvrdio je kako je nacrt s kojim se ide u javnu raspravu “korak unatrag u odnosu prema prethodnoj verziji”. “Ovaj Poslovnik vraća nas u kameno doba, to je mrtvo slovo na papiru jer su svi instituti defektni i nakon ovog Poslovnika više neće biti parlamentarne rasprave. Ako Poslovnik ostane u ovom obliku, onda ćemo zajedno s ostalima iz opozicije pribjeći drastičnim mjerama, pa i 'nuklearnoj opciji'”, poručio je Podolnjak vladajućima.

Branimir Bunjac iz Živog zida e-savjetovanje također smatra dobrom odlukom, no ističe da “Poslovnik ima tendenciju kažnjavati zastupnike koji rade”. Procijenio je da će Sabor efektivno raditi stotinjak dana godišnje, a zastupnici od 10 do 12 sati. H

“NEMAMO PRAVO GOVORITI”

Prije glasanja u petak čelnik Mosta Božo Petrov zatražio je stanku u kojoj se kritički osvrnuo na predložene izmjene saborskog Poslovnika. “Kakvu slobodu i demokraciju možemo jamčiti građanima ako slobodu govora pokušavamo ograničiti u Hrvatskom saboru, kakvu poruku šaljemo mladima ako se ograničava zastupnike koji su plaćeni da govore u Saboru i zaštićeni su imunitetom kako bi mogli govoriti sve ono što se ne usuđuju vani?” zapitao je Petrov ponudivši odmah i odgovor da im novi Poslovnik ne daje pravo govoriti.

Najčitanije iz rubrike