Novosti
SEDMERO OSUMNJIČENIH

Ispituju se malverzacije u gospodarenju otpadom
Objavljeno 3. veljače, 2018.
Prvookrivljeni je bivši direktor donjomiholjačke tvrtke “Doroslov”, koja je gospodarila istoimenim odlagalištem

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o istrazi protiv sedmero hrvatskih državljana (godišta 1965., 1979., 1965., 1978., 1975., 1958. i 1989.) zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela protiv gospodarstva i zbog krivotvorenja.

Rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv prvookrivljenika (1965.) zbog osnovane sumnje na više zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i pet krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a neslužbeno doznajemo da je riječ o Danijelu Rušancu, bivšem direktoru donjomiholjačke komunalne tvrtke “Doroslov” koja je gospodarila odlagalištem otpada Doroslov. Uz njega se još terete i drugookrivljenik (39) zbog sumnje na pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja te trećeokrivljenica (53) za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i poticanje na krivotvorenje. Četvrtog u nizu, četrdesetogodišnjaka, ŽDO sumnjiči za krivotvorenje službene isprave, a 43-godišnjeg petookrivljenika za pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganje u krivotvorenju. Šesti u nizu, 60-godišnjak, te sedmi, 29-godišnjak iz ove skupine pod istragom su zbog sumnje na pomaganje u zlouporabi povjerenja i također pomaganje u krivotvorenju službene ili poslovne isprave.

Kako navodi u priopćenju Županijsko državno odvjetništvo, postoji osnovana sumnja da su od siječnja 2015. do 10. travnja 2016. u Donjem Miholjcu i Cestici (mjestu u Varaždinskoj županiji), prvookrivljeni direktor prvog trgovačkog društva na nagovor trećeokrivljene direktorice drugog trgovačkog društva, u nakani da tom drugom trgovačkom društvu pribavi znatnu imovinsku korist, dogovorio deponiranje otpada bez naknade na jednom odlagalištu. Sumnja se da je prvookrivljenik naložio djelatnicima koji rade na prijmu otpada, da po prijmu otpada od drugog trgovačkog društva, prateće listove za primljeni otpad dostave njemu, a on ih nije sve prilagao u očevidnik o nastanku i tijeku otpada, niti je, iako je na to bio obvezan, izdao nalog da se za sav primljeni otpad izdaju računi tom drugom trgovačkom društvu. ŽDO dalje navodi kako se sumnja da je trećeokrivljenica zatražila od četvrtookrivljene odgovorne osobe za gospodarenje otpadom u drugom trgovačkom društvu da u očevidnik o nastanku i tijeku otpada ne evidentira prateće listove za otpad koji je deponiran, čime je tom drugom trgovačkom društvu neizdavanjem računa i nenaplaćivanjem ugovorene naknade za deponiranje, a na štetu prvog trgovačkog društva, pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 83.218,59 kuna.

Postoji i osnovana sumnja da su od studenoga 2015. do 10. travnja 2016. u Donjem Miholjcu prvookrivljeni direktor prvog društva i drugookrivljeni direktor trećeg društva dogovorili izvođenje radova i obavljanje različitih usluga, a da se po obavljenom poslu prema prvom društvu ispostave računi u vrijednosti većoj od stvarno obavljenih radova ili usluga, čime su oštetili prvo društvo za 95.131,27 kuna. Dalje Županijsko državno odvjetništvo navodi i da postoji osnovana sumnja da su od 5. studenoga 2015. do 4. travnja 2016., u Donjem Miholjcu i Pitomači, prvookrivljeni i petookrivljeni vlasnik jednog obrta dogovorili da se sastave neistiniti računi i otpremnice na način da se poveća količinu predanog otpada. Nakon toga je prvookrivljeni naložio plaćanje tako povećanih računa, čime je obrtu, a na štetu trgovačkog društva, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 13.000 kuna.

Lidija ANIČIĆ
NEISTINITI RAČUNI I OTPREMNICE

Županijsko državno odvjetništvo sumnja i da su od 18. veljače do 22. ožujka 2016. u Donjem Miholjcu, prvookrivljeni direktor Doroslova i šestookrivljeni vlasnik drugog obrta, nakon što su prethodno ugovorili najam utovarivača po određenoj cijeni, dogovorili sastavljanje neistinitih računa i otpremnica na način da se poveća broj radnih sati utovarivača. Šestookrivljenik je to učinio iako su obojica znali da je utovarivač stvarno radio manje sati, ali je prvookrivljenik naložio plaćanje povećanih računa, čime je obrtu, a na štetu trgovačkog društva, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 kuna.

Možda ste propustili...