Novosti
PREDSJEDNICA RH O SUSRETU SA SRBIJANSKIM PREDSJEDNIKOM

Posjet Aleksandra Vučića priprema se mjesecima
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u petak da će sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem tijekom njegova skorašnjeg posjeta Zagrebu razgovarati iskreno i otvoreno kako bi se što prije počela rješavati otvorena pitanja između dviju zemalja.

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. veljače, nakon što je njegov posjet planiran za studeni prošle godine odgođen. Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio rekla da se Vučićev posjet pripremao mjesecima, "pa i dulje od toga". "Kad smo ga odgodili prošle godine, htjeli smo da se steknu uvjeti da se u jednoj mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara sa srbijanskim predsjednikom o svim otvorenim pitanjima između dviju država", rekla je Grabar-Kitarović u emisiji “S predsjednicom izvan protokola”.

"Ovo što smo vidjeli da se događa posljednjih dana doista je počelo eskalirati u jedan verbalni rat između Hrvatske i Srbije. Jako jednostavno, nisam to mogla dopustiti, odlučila sam to prekinuti. To je moja odgovornost, to je odgovornost državnika", naglasila je hrvatska predsjednica. Dodala je da bi "u ovakvoj situaciji najlakše bilo okrenuti glavu od svega, ponovno odgoditi posjet i ništa ne raditi i time možda skupljati političke bodove". "Svjesna sam političkog rizika koji to nosi. Međutim, političari koji se brinu o svom rejtingu nisu dobri za državu. Treba biti državnik koji razmišlja o tome što će u konačnici napraviti za svoj narod i za svoju državu", rekla je, dodajući da "što se tenzije prije smire, to će biti lakše razgovarati o tim pitanjima".

Prihvaćajući u srijedu poziv hrvatske predsjednice, Vučić je rekao kako u Zagreb odlazi "u najboljoj vjeri" da Srbija i Hrvatska zajedno učine "nešto dobro za našu djecu i našu budućnost".H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana