Novosti
KOBNA POZIVNICA ZA VJENČANJE

Otkaz prodavaču zbog pola piva
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Općinski radni sud u Zagrebu odbio je tužbu S. D., prodavača u Sparu, nepravomoćno potvrdivši odluku uprave Spara o izvanrednom otkazu tom radniku jer je prije dolaska na radno mjesto popio pola boce piva. Otpušteni prodavač u Sparu u tužbi nije poricao da je jednom prije posla u travnju prošle godine popio pivo te da mu je na alkotestu provedenom na radnom mjestu tog dana u dva navrata i u razmaku od pola sata bilo izmjereno 0,28, odnosno 0,19 promila alkohola u krvi.

No, prodavač je isticao da prilikom donošenja odluke o otkazu nisu uzete u obzir sve okolnosti, da količina alkohola nije bila provjerena uzimanjem krvi te je osporavao urednost procedure - odnosno točnost nalaza. Osim toga, navodio je da mu je tog dana prijatelj iz Amerike uručio pozivnicu za vjenčanje, pozvavši ga na pivo, ali se vratio na posao bez ikakvog učinka popijenog piva na obavljenje svojih radnih zadaća s obzirom na to da teži više od 110 kilograma, pa minimalna količina piva ne može nimalo utjecati na njegov rad i reflekse.

Prodavač je isticao i kako smatra da se ovakva pogreška ne može kvalificirati povredom radnih dužnosti koja bi mogla provocirati izvanredni otkaz kao najrigorozniju odluku te da se radi o prvom i jedinom incidentu ovakve vrste. S druge strane, pak, zastupnici Spara isticali su da je njihov bivši radnik, osim povrede Zakona o zaštiti na radu, svojim postupanjem povrijedio i njihov kućni red koji propisuje zabranu unošenja i konzumacije alkohola te njihov Pravilnik o radu. “S obzirom na to da tužitelj obavlja poslove prodavača, što podrazumijeva interakciju s trećim osobama i kupcima te zbog zaštite dostojanstva” Spar ističe da nije mogao dopustiti da prodavač obavlja poslove “pod utjecajem alkohola”. Iz Spara su poručivali i da “prodavač S. D. nije bio u stanju razumno prosuđivati te predstavlja opasnost za sebe i druge radnike”. Isticali su i kako je već dva puta bio upozoravan na obveze iz radnog odnosa te “da nije pokazao volju da svoje postupanje za vrijeme rada prilagodi načinu rada i potrebama posla”.H

Zaposlenik se branio činjenicom da teži više od 110 kg, pa mala količina piva ne može utjecati na njegov rad

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike