Novosti
OPREMA ZA HRVATSKU VOJSKU

S domaćim tvrtkama potpisani ugovori od 280 milijuna kuna
Objavljeno 3. veljače, 2018.
Riječ je o nabavi borbene, radne i zaštitne odjeće, obuće, naoružanja, održavanju zrakoplovne tehnike...

U Ministarstvu obrane u petak je potpisano 35 ugovora s 26 hrvatskih proizvođača vojne opreme vrijednih više od 280 milijuna kuna, što je oko 45 milijuna kuna više u odnosu prema 2017. godini. Riječ je o nabavi borbene, radne i zaštitne odjeće, obuće, naoružanja, održavanju zrakoplovne tehnike, generalne revizije tenka M84, prehrane, pranja i čišćenja, prijevoza te osiguranja djelatnih vojnih osoba.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da ti ugovori predstavljaju sinergiju aktivnosti Ministarstva, Oružanih snaga, Glavnog stožera te hrvatskog gospodarstva, i to izvozno orijentirane obrambene industrije.

- Činjenica je da smo u Afganistan uputili kontingent naših vojnika - imamo ih više od 400 u misijama u različitim dijelovima svijeta - u cijelosti opremljenih hrvatskom opremom i proizvođačima, što je sigurno prigoda za promociju naše obrambene industrije. I mislim da na taj način promoviramo hrvatski izvoz - rekao je Plenković nakon potpisivanja ugovora. Izrazio je i zadovoljstvo što su prošle godine svi postupci javne nabave bili bez oznake tajnosti, što znači, rekao je, da je cijeli postupak bio transparentan i otvoren. Istaknuo je da su u domeni obrane i sigurnosti u prošloj godini ostvareni svi temeljni ciljevi iz programa Vlade - povećanje proračuna za obranu, usvajanje Strategije nacionalne sigurnosti te Zakona o domovinskoj sigurnosti, stavljen je fokus na pripadnike OS kojima su osigurani bolji uvjeti života i rada. Čestitavši MORH-u i potpisnicima ugovora, premijer je prilikom potpisivanja rekao kako je partnerstvo koje je razvijeno s hrvatskim gospodarstvom odličan put “koji će spojiti i interese države i interese privatnog sektora”.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je Vladi na potpori i unaprjeđenju obrambenog sustava i povećanju ovogodišnjeg proračuna za obrambeni sustav. Ta sredstva, rekao je, usmjerili smo u čovjeka, u jačanje spremnosti i sposobnosti Hrvatske vojske, uvjete života i rada i standard vojnika. Najavio je da će za dva mjeseca biti potpisani i novi ugovori, vrijedni još 200 milijuna kuna. Krstičević je rekao da su ovi ugovori važan doprinos hrvatskoj obrambenoj industriji koja zapošljava više od pet tisuća ljudi, a praksom njihova potpisivanja početkom godine toj se industriji pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje te, uz to, daju sve potrebne reference kvalitete i prepoznatljivosti za plasman na strana tržišta.

- Vaše reference znače puno za naše sudjelovanje na međunarodnim tenderima - kazao je Žarko Popović u ime Zajednice ponuditelja, direktor tvrtke Kroko Proizvodnja i razvoj koja je s ministrom Krstičevićem potpisala ugovor o nabavi borbenih odora. Ugovore su potpisali i Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova, potom Željko Pavlin iz tvrtke HS Produkt, Alojz Šestan iz Šestan-Buscha, Zoran Koščec iz tvrtke Varteks i Darko Grbec iz Đure Đakovića Specijalna vozila.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Andrej Plenković

premijer

NABAVA AVIONA PREMA PROPISIMA

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da proces nabave borbenih aviona “ide po propisu”. “Proces evaluacije ponuda, kao što znate, traje. Kad sve bude konsolidirano, tada ćemo donijeti i tu odluku”, rekao je premijer.

Možda ste propustili...

“ČISTKA” U VRHU HSS-A

Beljak suspendirao Zvonka Pongraca

OPTUŽNICA ZDRAVKU MAMIĆU I JOŠ ŠESTORICI OKRIVLJENIKA

USKOK: Manevri obrane samo su odugovlačenje postupka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana