Novosti
DALIĆ O AGROKOROVIM SAVJETNICIMA:

Nemušti pokušaj zaustavljanja procesa restrukturiranja
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Vezani članci

NOVE PROZIVKE IZ LONDONA

Todorić ponovno napao Martinu Dalić

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u petak da prazno političko lamentiranje neće restrukturirati Agrokor i neće sačuvati radna mjesta. Dalić kaže kako su imena svih tvrtki koje su angažirane u Agrokoru kao savjetnici, objavljena prije više mjeseci. “Ovo što se ovdje događa i ovaj politički cirkus koji se pokušava stvoriti, rezultat je činjenice da su s propašću Agrokora propali i brojni interesni odnosi koji su se tijekom godina stvarali. I ovo predstavlja nemušti pokušaj da se proces restrukturiranja zaustavi, da se zaustavi pretvaranje Agrokora u normalnu, tržišno funkcionirajuću kompaniju koja unutar sebe i zajedno sa svojim partnerima funkcionira na fer tržišnim odnosima”, kazala je Dalić na upite novinara o savjetnicima u Agrokoru. Ustvrdila je i kako se “od samog početka dio politike, dio političkih eksponenata, angažirao na zaustavljanju ovoga procesa i čini sve što može da taj proces zaustavi” te da se neki politički predstavnici “posebno snažno ističu u svojim tzv. političkim ocjenama, a čija je jedina osobina da nikada nigdje konkretno nisu radili”. Poručila je kako će stoga ona zajedno sa svima koji na ovom procesu rade učiniti sve što može, sve što je u njenom znanju, u njenom profesionalnom iskustvu da se proces nagodbe dovrši, da Agrokor i sve njegove tvrtke i svi Agrokorovi vjerovnici nastave živjeti i raditi. Na pitanje ima li povjerenja u izvanrednog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka, kazala je kako vjerovničko vijeće nadzire rad izvanredne uprave, da ono odobrava sve materijalne odluke izvanrednog povjerenika i podsjetila da se ono očitovalo da podržava rad izvanredne uprave i savjetnika.

“U cijelom ovome cirkusu zaboravlja se da Agrokor ima više od 57 milijardi kuna duga, duga koji je stvorila bivša uprava, duga koji je stvorio bivši vlasnik, više milijardi troškova, kao što je pokazalo revizorsko izvješće, koji nisu bili prikazani, dobavljače koji su grcali u neplaćenim računima i koji su u duljem vremenskom razdoblju bili taoci Agrokorove veličine. To je suština ovoga procesa - restrukturirati Agrokor, postići nagodbu i osigurati da Agrokor i njegove tvrtke žive. Sve ostalo je skretanje pozornosti, političke lamentacije i pokušaji da se ovaj proces zaustavi”, kazala je Dalić.

Na upit novinara poznaje li savjetnike, kazala je kako su joj poznati. “Naravno da su mi poznati. Ja u ovoj ekonomiji živim, radim više od 25 godina i fizički poznajem te ljude, kao što fizički poznajem većinu hrvatskih gospodarstvenika, na isti način kao što ih poznaju i mnogi drugi”, rekla je.

Proteklih dana mediji su pisali da je, između ostalih, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna i to potkrepljuju fakturama. Izvanredni povjerenik Ramljak početkom studenoga iznio je podatak kako će troškovi više od 140 savjetnika u postupku iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka. Njegova mjesečna plaća, pak, u brutoiznosu doseže 118.940 kuna, a neto 71.395 kuna. H

IZBACITI POLITIKU IZ PROCESA

Martina Dalić navela je da je vjerovničko vijeće zadovoljno radom izvanredne uprave i podupire njezin rad, te stoga nema razloga dovoditi u pitanje njihov rad. “A ako itko drugi ima razloga sumnjati da tamo nešto nije u redu, onda se treba obratiti organima hrvatske države, podnijeti prijavu i iznijeti dokaze. Politički cirkus, ometanje ovog procesa treba zaustaviti. Jer u Agrokoru se događa jedan od najkompleksnijih ekonomsko-financijskih procesa u ovom trenutku u Europi. Jedan od procesa o kojem ovisi stabilnost hrvatskog gospodarstva i iz toga procesa politiku treba izbaciti”, zaključila je potpredsjednica Vlade.

Martina Dalić

potpredsjednica Vlade

Od samog početka dio politike, dio političkih eksponenata, angažirao se na zaustavljanju ovoga procesa i čini sve što može da taj proces zaustavi.

Možda ste propustili...

SEGREGACIJA INVALIDA, SIROMAŠTVO ROMA...

HRW kritizira Hrvatsku

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA:

Mišljenje o smrti dječaka je stručno

“ČISTKA” U VRHU HSS-A

Beljak suspendirao Zvonka Pongraca

Najčitanije iz rubrike